Oliva inaugura el Memorial a les Víctimes del Franquisme

El cementeri d'Oliva acull aquest dissabte un acte en commemoració de les persones assassinades durant el franquisme, on s'inaugurarà el monument d'homenatge de l'arquitecte Pep Colomar

Disseny del memorial al cementeri d'Oliva
Disseny del memorial al cementeri d'Oliva / Ajuntament d'Oliva

El Memorial a les Víctimes del Franquisme d'Oliva (Safor) s'inaugura aquest dissabte al cementeri després de mesos dedicats el projecte. Es tracta d'un moment de l'arquitecte Pep Colomar, en què apareixerà el nombre de les víctimes que van morir de forma violenta en temps de pau durant l'etapa franquista.

En l'acte, que començarà a les 12:00 h, estarà preent la consellera de Memòria Democràtica, Rosa Pérez Garijo, així com el diputat provincial de Memòria Democràtica, Ramiro Rivera, la corporació municipal d'Oliva i els regidors dels ajuntaments de Gandia, Sueca i Paterna, on hi ha fosses amb persones d'Oliva soterrades. També hi assistiran familiars de les víctimes, incloent-hi cinc fills que continuen amb vida, i l'Associació de Familiars de Represaliats i Represaliades pel Franquisme d'Oliva (ARFO), que ha tingut un paper imprescindible en la posada en marxa del monument.

Es tracta d'un acte íntim, amb l'assistència d'entre 200 i 300 persones, però que no estarà obert al públic per raons d'aforament a causa de l'avanç de la covid.

El regidor de Memòria Democràtica de l'Ajuntament d'Oliva, Josep Escrivà, considera aquest memorial com una "conciliació democràtica que fa més de quaranta anys que els familiars estan esperant". Es tracta així, d'un símbol on les famílies "puguen trobar un lloc on retre homenatge a les víctimes i fer el dol", però també perquè es done a conéixer a la ciutadania en general "els esdeveniments que van succeir en aquesta etapa de la història d'Oliva".

Així, al monument figuren en unes plaques metàl·liques d'acer patinable els noms de les persones assassinades, en un disseny senzill, però amb un alt valor simbòlic.

També et pot interessar

stats