Comença l'exhumació de la Fossa de la Cultura de Paterna, amb vora 200 represaliats del franquisme

Periodistes, mestres, representants d'entitats, alcaldes, regidors i persones vinculades al món judicial formen part dels cossos que es troben a la fossa

Exhumació de la Fossa de la Cultura de Paterna

La fossa 114 del cementeri de Paterna (Horta Nord), coneguda com a Fossa de la Cultura, s'obri aquest dilluns. Mestres, periodistes, representants d'entitats, alcaldes regidors i persones vinculades a la justícia estan enterrades en aquest espai que hui s'exhuma. L'obertura ha sigut impulsada per l'Associació de Familiars de Víctimes de la Fossa 114 de Paterna amb el suport de la Diputació de València, institució que coordina i sufraga les actuacions per a recuperar restes de represaliats del franquisme a través de la delegació de Memòria Històrica, dirigida per Ramiro Rivera. S'estima que la fossa alberga 197 persones procedents de 66 pobles, més que cap altra.

Treballs inicials a la Fossa 114 del cementeri de Paterna
Treballs inicials a la Fossa 114 del cementeri de Paterna / À Punt

El president del Grup de Recuperació de la Memòria Històrica, Matías Alonso, ha explicat que entre els representants del món de la cultura que van patir la repressió franquista i que es troben a la fossa que hui s'obri està l'editor de la revista satírica La Traca, Vicent Miquel Carceller, i el magistrat de l'Audiència Provincial de València Luis Cisneros. Tots dos formaven part del grup de 31 persones que van ser afusellades el 28 de juny de 1940 a Paterna i enterrades en aquesta fossa. Alonso, que ha considerat que aquell dia "algú va voler donar un escarment" a representants de "la cultura i la política" valenciana per a mostrar idees contràries al franquisme, ha destacat que poc abans van ser enterrats en el mateix emplaçament altres represaliats, per a "celebrar que els nazis van prendre París" (el 14 de juny de 1940).

Familiars de les víctimes de la fossa 114 de Paterna
Familiars de les víctimes de la fossa 114 de Paterna / À Punt

A més dels citats, en aquest grup es trobava el secretari de l'Ateneu Mercantil de València, Isidro Escandell, militant socialista i també vicepresident de la Diputació de València i diputat, les restes del qual estan a l'interior de la fossa. Igualment, estava el dibuixant de La Traca Carlos Gómez Carrera, conegut com a 'Bluff'. A ells se sumen mestres i alcaldes de l'època en localitats valencianes com Foios i Godella. Entre ells està també Manuel Contreras García, avi patern de Carlos Contreras, secretari de la junta directiva de l'Associació de Familiars de Víctimes de la Fossa 114 de Paterna.

Contreras ha explicat que el seu avi patern era un pintor mural de Godella que va ser detingut quan era regidor de l'Ajuntament del municipi. El net ha precisat que el seu avantpassat va estar com a edil d'aquesta corporació local "només 23 dies, els 23 últims abans d'acabar la guerra civil". Ha agregat que era "afiliat a Esquerra Republicana, el partit de Manuel Azaña" i que per "aquest motiu va ser detingut al final de la guerra". Va estar un any en la presó i després va ser afusellat.

Carlos Contreras ha explicat que l'obertura de la fossa és un acte que genera "molta il·lusió i emoció" entre els familiars dels qui es troben depositats allí. Ha afirmat que són "ja diversos anys" els que estan "lluitant amb aquest tema" per a "aconseguir destapar la fossa i exhumar" als seus éssers estimats amb la finalitat de donar-los "un enterrament digne". "Després de tots els obstacles posats pel camí i estar anys lluitant, és una il·lusió i una emoció", ha insistit, alhora que ha apuntat que és "una pena" que no puguen veure com es recuperen les restes "fills dels qui estan a les fosses" perquè ja han mort. "Nosaltres som ja els nets i netes. Els nostres pares no ho poden veure. Ells eren els fills dels qui estan en les fosses", ha declarat.

La fossa 114 abans de començar els treballs
La fossa 114 abans de començar els treballs

També et pot interessar

stats