València es recupera d'un diluvi històric que deixa 260 litres en només un dia

La ciutat va viure aquest dimarts la jornada amb més precipitació des que hi ha registres i supera el 25 de maig del 1871

La trompada d'aigua, a més de negar algunes vies, va col·lapsar la ciutat / À Punt NTC
À Punt NTC
María José Villalba @apuntnoticies
Joan Miquel Llopis
04 de maig 2022 - 10:03 Actualitzat: 04 de maig 2022 - 22:10

El cel es va trencar aquest dimarts a la nit a València i l'àrea metropolitana amb una tempesta de forta intensitat, que va descarregar quantitats inèdites en aquesta època de l'any. A última hora de la vesprada s'arreplegaren fins a 260 litres per metre quadrat a la zona dels Camins al Grau de la capital, registres històrics que no es marcaven des de l'any 1956.

Aquest dimarts va ser el dia de maig de més precipitació acumulada a la ciutat de València des que hi ha registres, supera fins i tot el 25 de maig del 1871. Aquestes pluges, les més intenses en 150 anys, han deixat durant la nit i la matinada un seguit d'incidències que encara s'arrosseguen aquest dimecres, quan el rastre de la pluja era visible en moltes infraestructures de la ciutat.

València ha despertat en alguns i carreteres tallades, s'ha trobat amb interrupcions i retards en les línies de tren de rodalia, el metro i el tramvia i, fins i tot, les classes suspeses en el campus de Vera de la Universitat Politècnica de València. La institució acadèmica no ha sigut l'única a suspendre la jornada lectiva, també ho han fet a Rocafort, a l'Horta Nord.

Tancs d'aigua per a alleugerir les inundacions

La trompada insòlita d'aigua que descarregava a València cap a les nou de la nit va col·lapsar la ciutat en uns minuts davant la sorpresa de vianants i conductors. La ciutat vivia un dels pitjors episodis de pluja de les últimes dècades i prompte començaven a adonar-se'n al centre de control de la xarxa de sanejament de la ciutat, en el quadre de comandaments de les entranyes del clavegueram.

La regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valía, explicava a À Punt que les primeres inundacions es van registrar poc després de les nou en alguns túnels de la ciutat i també en els barris marítims, els primers que van veure córrer l'aigua per les voreres. Aquest va ser el moment determinant per a adoptar decisions.

Calia optimitzar la capacitat del sistema d'evacuació d'aigües, com explicava a À Punt Carlos Espinosa, gerent del Servei de Sanejament d'Aigües de València. "Quan cau tanta aigua, més de la que el sistema pot assumir, l'única cosa que pots fer és procurar que tot el sistema estiga funcionant a la màxima capacitat i esperar que passe", exposava.

En aquest punt, els coneguts com a tancs de tempesta són determinants. Es tracta de grans contenidors, amb capacitat per a milers de metres cúbics d'aigua, que recullen l'aigua que no pot assumir la xarxa, la retenen fins que passa la tempesta, i aleshores es deriva a les depuradores a través de la xarxa. Actualment, hi ha dos d'aquests tancs en funcionament a València, però n'hi ha previstos sis més.

Vora 200 serveis de policia i bombers

Les dimensions històriques del diluvi prompte les van percebre els agents de la Policia Local de València. Aquests agents i els bombers han fet durant la nit prop de 200 serveis. Des del Centre de Coordinació d'Emergències han insistit durant les últimes hores en la importància d'evitar els desplaçaments en episodis de pluja intensa com el que assotava anit València.

Amb la primera claror del dia, el vicealcalde de València, Sergi Campillo, ha explicat en Les notícies del matí que la ciutat ja estava vivint el començament de la jornada aquest dimecres amb normalitat. A les huit del matí només es registren problemes puntuals per la caiguda de branques, semàfors avariats o zones entollades d'aigua.

Talls en les comunicacions

Pel que fa a les comunicacions, els trens de rodalia de les primeres hores del matí de les línies C1 i C2, que uneixen la Safor, la Costera i la Ribera amb València han circulat amb retard. Quant al metro de València, al matí la pluja ha causat retards d’entre deu i vint minuts en la línia 1, concretament en el tram entre Picassent i Castelló, mentre que de vesprada ha obligat a interrompre la circulació entre Empalme i Bétera. L'aigua també ha afectat la línia 3, interrompuda durant unes hores entre València i Rafelbunyol, i alguns trams de la línia 2. En el cas de les línies 4 i 6 han interromput totalment la circulació durant bona part del matí.

A aquestes incidències de Metrovalència se suma a la de l’estació de Bailén, al centre de València, que des d’aquest dilluns de vesprada està tancada a causa d’una avaria elèctrica que ha provocat retards significatius en tota la xarxa de metro.

El granís destrosa els cultius

A la Vall d’Albaida, la Canal de Navarrés, el Comtat, l’Alcoià i l’Alt Vinalopó, els cultius són els grans perjudicats, però en aquest cas pel granís que va caure aquest dilluns.

Els llauradors donen pràcticament per perduda la collita de cireres, ja minvada per les pluges de les setmanes passades, i fins i tot avancen que hauran de tractar els fruitals per a pal·liar els danys que ha pogut deixar en l'arbre el granís. La pedregada d'aquest dilluns ha sigut la gota que ha fet vessar el got en moltes parcel·les de cirerers, que ja preveien tindre collites reduïdes per les gelades del passat 3 d'abril.

El granís també ha fet malbé collites de pruneres, pomeres i bresquilleres de les comarques interiors, que estan en plena floració o, fins i tot, tenen la fruita començant a quallar. Caldrà esperar que finalitze aquest nou episodi de mal oratge per a quantificar els danys que ha causat en l'agricultura.

També et pot interessar

stats