El granís arrasa 3.000 hectàrees de ceps de la Costera, la Vall d’Albaida i la Plana d’Utiel

AVA reclama als ajuntaments ajudes directes i mesures fiscals per a compensar les pèrdues d'almenys 30 milions que hauran d’afrontar els llauradors

Una parcel·la de ceps de Camporrobles, un dels termes més afectats pel granís d'aquest dilluns
Una parcel·la de vinyes de Camporrobles, un dels termes més afectats pel granís d'aquest dilluns / AVA-Asaja

La granissada d’aquest dilluns ha llançat a perdre 3.000 hectàrees de cultius, sobretot de vinya, de la Costera, la Vall d’Albaida i la Plana d’Utiel. Després de l’excés de pluja dels últims mesos i les gelades de març i abril, la pedregada d’aquest dilluns ha sigut el remat que ha acabat de llançar a perdre moltes collites.

És el balanç provisional que ha fet l’Associació Valenciana d’Agricultors, AVA-Asaja, que ja ha anunciat que el granís agreujarà les pèrdues de fins a 30 milions d’euros que arrossega enguany el camp valencià per l’oratge atípic dels últims mesos.

Els cultius danyats es localitzen als termes de la Font de la Figuera, Fontanars dels Alforins i Camporrobles. En aquests municipis, el cultiu més afectat ha sigut el del raïm, "especialment en les parcel·les amb un cicle vegetatiu més avançat i amb brots més gans", segons puntualitzen des d’aquesta organització agrària.

Segons les primeres estimacions d’AVA, el 70% dels cultius de varietats primerenques de raïm s’han perdut amb el granís, però aquesta xifra pot arribar fins al 100% en els camps més castigats. "Molts xanglots no han arribat a caure, però tenen molts impactes del granís i, encara que els grans cicatritzen, no es desenvoluparan com a un xanglot normal, amb la consegüent minva de la collita", aclareixen des d’aquesta entitat agrària.

Però els ceps no són els únics afectats per l’últim episodi de granís que ha assotat el territori. AVA apunta que l’oliva, l’almetla i les fruites també han patit danys. "Aquests cultius ja patien abans de la tempesta minves greus a causa del fred i de l’excés d’humitat", segons detalla AVA.

A més, la freqüència de les pluges, ja que al nostre territori pràcticament plou cada setmana des de començament de març, els llauradors no poden fer les tasques agràries que requereixen els cultius perquè els arbres duguen un desenvolupament vegetatiu correcte.

A pesar que les pèrdues de 30 milions són només les estimacions inicials, l’entitat agrària ja ha demanat per escrit a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies que trasllade als municipis la necessitat que apliquen ajudes directe i mesures fiscals per a compensar les pèrdues que arrossegaran els agricultors aquesta campanya.

L’entitat també s’ha dirigit als ajuntaments dels pobles més afectats perquè adopten algun tipus de mesura per a compensar les pèrdues econòmiques que hauran d’afrontar els agricultors enguany. 

També et pot interessar

stats