La Unió considera escasses les ajudes del govern i demana mil milions per a l'agricultura

En el sector lacti, els 169 milions d'euros destinats a penes compensarien als ramaders el 13% del cost

El camp, en peu de guerra contra les mesures del govern per no ser suficients
El camp, en peu de guerra contra les mesures del govern per no ser suficients / La Unió

La Unió considera que el paquet d'ajudes directes aprovat ahir pel govern central per a pal·liar les conseqüències de la guerra a Ucraïna tindrà un efecte mínim en el camp, que ha vist incrementats els seus costos de producció en més de 4.000 milions d'euros des de gener de 2021 fins ara, i ha demanat destinar mil milions per a les explotacions agràries.

Segons la Unió, l'ajuda al sector lacti és insuficient per a pal·liar les pèrdues que estan assumint els ramaders a causa de la pujada dels pinsos. A més, s’ha de sumar el mal funcionament de la cadena alimentària, i hi ha moltes altres produccions i bestiars també afectats.

Particularment en el sector lacti els 169 milions d'euros que se li destinen a penes compensarien el 13% del que està suposant per als ramaders l'increment del cost de l'alimentació en aquest sector.

Els ramaders temen, a més, que les indústries làcties puguen aprofitar l'argument d'aquestes ajudes per a no portar a terme l'increment necessari del preu pagat al ramader en els contractes que s'estan revisant ara.

En relació amb els 193,5 milions d'euros de l'ajuda excepcional d'adaptació, igualment s'estimen escasses amb relació als 4.000 milions d'euros més que ha suposat el compte d'inputs del sector al llarg de les crisis d'aquests últims catorze mesos. “Amb la incertesa que suposa, a més, per a produccions agrícoles com a fruites i hortalisses, oli i fruita seca, a més de l'apicultura i la ramaderia integrada, on els productors paguen l'energia” han denunciat.

Tampoc satisfà la bonificació de 0,2 euros/litre que s'aplicarà a tots els combustibles i que afectarà també el gasoil agrícola, tenint en compte que en 2020 el preu mitjà del gasoil no arribava a 0,72 euros/litre i en aquest moment s'ha multiplicat per dos, fins als 1,432 euros/litre.

La Unió critica que no es destinen més fons al sector agroalimentari i ha reivindicat que el paquet d'ajudes directes hauria d'aconseguir els 1.000 milions d'euros perquè tingueren algun efecte sobre la resiliència de les explotacions davant d'aquesta crisi. Però també assenyala que, davant de la insuficient dotació de les mesures, les ajudes haurien de concentrar-se en els agricultors i ramaders professionals que són aquells que realment estan patint sobre les seues rendes els efectes de la crisi.

També et pot interessar

stats