La meitat de gasolineres valencianes pararan si han d'avançar la bonificació de vint cèntims: "No podrem obrir"

Moltes les regenten xicotets empresaris que afirmen que no podran assumir els vora 60.000 euros que costarà la mesura aprovada pel govern espanyol

Un home reposta en una gasolinera
Un home reposta en una gasolinera / À Punt NTC

Quan falten dos dies perquè entre en vigor la mesura estrela del pla anticrisi aprovat pel govern espanyol, un descompte de vint cèntims en combustibles per a tota la població, la incertesa corre com la pólvora entre les estacions de servei. Encara no saben com han d'aplicar la rebaixa ni qui assumirà la despesa, i els establiments més menuts tenen por de no poder fer-hi front si l'administració pública no els avança els diners. 

Per això vora la meitat de les gasolineres valencianes, agrupades en la Federació Mediterrània d'Estacions de Servei (Fedmes), han decidit aquest dimecres parar des de divendres. Una decisió que s'haurà de ratificar en una reunió de vesprada amb la patronal estatal i on es decidirà, en última instància, si hi ha parada en tot l'estat. Suposaria, en la pràctica, el tancament de quasi el 50% de les estacions de servei que hi ha a la Comunitat Valenciana. 

El sector veu "insostenible" haver de ser ells els que avancen el descompte de vint cèntims a la clientela fins que reben els diners compromesos pel govern espanyol, que segons asseguren començaran a arribar el mes de maig. Denuncien que fer-se càrrec de la bonificació els suposa una mitjana de 60.000 euros mensuals per gasolinera. Una quantitat desorbitada per a la majoria, ja que són establiments franquiciats i regentats per xicotets empresaris, que s'afegiria a les despeses ordinàries d'adquirir el carburant a les grans petrolieres. "No tenim prou liquidesa per a aguantar-ho, és un desgavell total", manifesta en declaracions a À Punt NTC Juan José Sánchez, president de Fedmes. Des de l'entitat defensen la parada com una "necessitat": "És que hi haurà gent que no podrà obrir". 

Algunes gasolineres compensen la despesa amb pujades de preu

Des del passat 21 de març, data en què el govern espanyol va anunciar que plantejava bonificar part dels carburats als transportistes, el preu mitjà ha pujat un 4% a tot Espanya. El repunt és de set cèntims en poc més d'una setmana, segons es desprén de les dades recollides pel Ministeri per a la Transició Ecològica i enviades diàriament per les més d'11.500 estacions de servei del país. En el dièsel l'alça és superior al descompte de cinc cèntims per litre que les gasolineres hauran d'oferir a la clientela —els altres quinze els assumeix l'Administració—, moviment amb què compensen la despesa que tindran a partir de l'1 d'abril arran de la mesura. El govern espanyol ha encarregat a la Comissió Nacional de la Competència que analitze amb detall l'evolució dels preus en els pròxims dies per a evitar pràctiques abusives. 

Les estacions automàtiques demanen la retirada

D'altra banda, l'Associació Nacional d'Estacions de Servei Automàtiques (Aesae), de la qual formen part més de quaranta estacions en tota la Comunitat Valenciana, ha emés un comunicat en què demana al govern espanyol "que considere seriosament la retirada d'aquest decret llei l'aprovació del qual tindrà conseqüències nefastes per al sector". Aesae argumenta que aquesta mesura "asfixiarà els petits i mitjans empresaris, ja que no podran fer front a l'avançament de l'import necessari per a escometre el descompte en el preu, malgrat el suposat avançament de liquiditat" que ha anunciat l'executiu.

"Aquest decret posa en perill el negoci del qual viuen milers de famílies, som xicotets empresaris i autònoms que hem estat al capdavant del negoci en els pitjors moments de la pandèmia, com davant de la pujada de preus, absorbint part d'aquell increment i venent el producte final sense marge de benefici, per a minimitzar l'impacte de la crisi energètica en els consumidors", ha ampliat l'associació.

També et pot interessar

stats