Maria Such, sobre el 8M: "Hem de fer un pas més per a tancar les escletxes que queden"

La directora de l'Institut Valencià de les Dones repassa en Les notícies del matí les mesures que s'estan impulsant des de la Generalitat per a ajudar a aconseguir la igualtat efectiva entre homes i dones 

08.03.2022 | Entrevista LNM Maria Such

Erradicar les violències contra les dones i la feminització de la pobresa, i avançar cap a la corresponsabilitat. Són per a la directora de l'Institut Valencià de les Dones, María Such, els tres reptes pendents a què ha de fer front la societat per a aconseguir la igualtat efectiva entre homes i dones. Els ha repassat en l'entrevista en Les notícies del matí, amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, en què ha reconegut que a pesar dels assoliments feminisme per a l'emancipació de les dones, encara queda més per fer: "Hem avançat molt com a societat, és una evidència. Però encara hem de donar un passet més i tancar les escletxes que ens allunyen com a societat", ha assenyalat. 

Bretxes relacionades amb la feminització de la pobresa, agreujades per la precarització laboral que pateixen les dones o l'escletxa salarial, que actualment és del 19% a la Comunitat Valenciana. Però també la que Such ha definit com "la pitjor de totes": la violència sexual i de gènere que, sobretot, els afecta a elles. I ací ha sigut molt contundent: "Hem d'erradicar-la totalment".

També ha remarcat que cal treballar en matèria de corresponsabilitat, perquè el repartiment de les càrregues familiars i domèstiques siga igualitari. I ha recordat que el canvi que ha de fer la societat ha de tindre en compte els homes, a qui els ha demanat que se sumen "a incorporar la igualtat des de totes les òptiques". Tal com ha explicat, des de l'Institut Valencià de les Dones s'ha posat en marxa junt amb el Ministeri d'Igualtat el Pla Corresponsable, que proporciona als ajuntaments subvencions perquè creen o incrementen els recursos per a ajudar a la conciliació de les famílies amb menors de catorze anys. L'objectiu és complementar els horaris lectius de la xicalla i, alhora, crear ocupació de qualitat en el sector de les cures amb la creació de serveis en dependències públiques on professionals contractats per l'administració s'ocupen de la xicalla quan els progenitors estan treballant, per exemple escoletes o campus.

Such s'ha referit, a més, a la Xarxa Valenciana d'Igualtat. Un instrument, ha dit, que naix com l'aposta de la Generalitat per a "professionalitzar les polítiques públiques en la matèria amb la incorporació en l'àmbit municipal d'agents i promotors d'igualtat. A través d'aquest programa l'Administració autonòmica finança la contractació dels tècnics en els ajuntaments, que desenvolupen tasques relacionades amb la implementació de plans d'igualtat, la incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques municipals, proporcionar informació i assessorament a les dones, i fins i tot atenció i prevenció de violència de gènere i masclista. 

Sobre la divisió del moviment feminista al si de les manifestacions convocades aquest dimarts, Such ha preferit relativitzar: "No és com a tal una divisió, sinó que hi ha altres corrents que volen incorporar en el feminisme una altra agenda". 

També et pot interessar

stats