El Consell Valencià de la Joventut alerta que la precarietat laboral s'acarnissa en les dones joves

L'emancipació juvenil cau fins al 13,7% a la Comunitat Valenciana el primer semestre del 2021, segons un informe de l'Observatori d'Emancipació 

Com a mitjana, les dones guanyen un 16% menys que els homes a Europa, mentre que a Espanya aquesta xifra es redueix al 14%.
Imatge d'arxiu d'una dona treballant amb l'ordinador / À Punt NTC

Les dones menors de 30 anys lideren tots els indicadors de precarietat laboral a la Comunitat Valenciana el primer semestre de 2021. És la contundent alerta que llança aquest dilluns el Consell Valencià de la Joventut (CVJ) a partir de les dades recol·lectades en un informe de l'Observatori d'Emancipació, elaborat conjuntament amb el Consell de la Joventut d'Espanya.  

Una de les conclusions que constata el CVJ en el document és "l’eixamplament de la bretxa de gènere en les condicions laborals i econòmiques" de la població de 16 a 29 anys. Entre els elements que remarquen està el creixement de la temporalitat especialment en el col·lectiu femení, que se situa en el 66,7%. L'indicador ha pujat els últims mesos un 13,2%, quasi el triple que entre els homes. Pel que fa al total de la població jove valenciana, el 90% dels contractes signats el primer semestre del 2021 eren temporals.

Així mateix, l'entitat destaca que el treball a temps parcial entre les dones joves ha augmentat fins al 40,1% els primers sis mesos del 2021, mentre que es redueix quasi a la meitat entre els homes joves (23,7%). També la subocupació —és a dir, que treballen menys hores de les que volen o poden— ha augmentat entre les joves (20,5%) i ha caigut entre els joves (-15,6%), cosa que genera una escletxa de més de cinc punts. “A les portes del 8 de març ens trobem amb unes dades que ens recorden que encara queda un llarg camí per recórrer pel que fa a la igualtat entre homes i dones”, lamenta la presidenta del CVJ, Cristina Martínez. 

L'accés a l'habitatge, "missió impossible" per a la població jove

D'altra banda, l'Observatori constata la caiguda de l’emancipació juvenil a la Comunitat Valenciana, que se situa en el 13,7% el primer semestre del 2021. És un decreixement del 3,5% respecte de l’any anterior i se situa per davall de la mitjana estatal (14,9%). La davallada, alerta el CVJ, "ha tingut un impacte especialment dur entre les dones joves, encara que el nombre de les joves emancipades és major que el dels homes". Així, segons l'estudi, la taxa d’emancipació entre les dones menors de 30 anys s’ha reduït en més de cinc punts percentuals, mentre que la dels homes joves tan sols ho fa un 2%.

Les entitats responsables de l'informe atribueixen la caiguda de l'emancipació juvenil els últims deu anys a la crisi financera del 2008 i a l'esclat de la pandèmia, però també a "la falta de polítiques en la matèria”. També denuncien que l'accés a l’habitatge "continua sent una missió impossible” per a la joventut. Una persona jove assalariada ha de destinar el 62,4% del salari a pagar el lloguer si s’emancipa en solitari, assenyala l'Observatori d'Emancipació, i un 35,1% si comparteix pis. "Tot i que les xifres han millorat respecte dls últims mesos del 2020, encara superen la recomanació del Banc d’Espanya, que aconsella que aquesta despesa no supose més del 30% del sou", lamenta el CVJ. Pel que fa a la compra d’habitatge, l’enorme inestabilitat laboral i els baixos salaris que perceben les persones joves impedeixen complir els requisits necessaris per a accedir al finançament hipotecari en la majoria de casos.

Per tot açò, el CVJ reclama mesures per al foment de l’emancipació “transversals i a llarg termini” i que “provoquen canvis estructurals” en el mercat laboral i en el de l’habitatge “sense oblidar la perspectiva de gènere”. Proposen, entre d'altres, la regulació del preu del lloguer, l’elaboració d’un Pla Valencià d’Habitatge per a Joves i l’impuls del canvi generacional en les empreses mitjançant els contractes de relleu com a mecanisme de contractació d'una persona jove per cada jubilació. 

També et pot interessar

stats