Claus de la nova llei d’habitatge: deduccions per abaixar el lloguer i recàrrecs del 150% en l’IBI de cases buides

La normativa vol reduir les rendes en els habitatges en mans de grans propietaris, tenint en compte les zones tensionades

Habitatge de lloguer en una imatge d'arxiu
Habitatge de lloguer, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El PSOE i Unides Podem han arribat a un acord per a impulsar la llei d’habitatge. Era un dels últims esculls entre els socis del govern de coalició per a tirar avant els pressupostos generals de l'Estat (PGE) per a 2022. 

Encara que no hi ha data prevista per a l'aprovació en el Consell de Ministres, que s’espera que siga en les pròximes setmanes, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha subratllat que serà la primera llei d'habitatge estatal de la democràcia i garantirà el dret a l'habitatge de tots, especialment d’aquelles persones que tenen més dificultats per a arribar a fi de mes i dels joves per a aconseguir emancipar-se.

A continuació, t’expliquem les claus de la llei d’habitatge, que vol regular el preu dels lloguers, entre altres coses limitant els preus als grans arrendataris. 

Deduccions per als propietaris que abaixen el lloguer

Els propietaris podran rebre una deducció màxima del 90% de les rendes, en cas que abaixen el preu del lloguer respecte al contracte anterior.

Ajudes per a l’habitatge per als més joves

La nova llei d'habitatge inclourà crear un bo jove d'habitatge, dotat amb 250 euros mensuals durant els pròxims dos anys. És un bo social destinat a joves de 18 a 35 anys amb rendes de treball i ingressos anuals inferiors a 23.725 euros. L’objectiu d’aquesta ajuda és fomentar l’emancipació en el grup d’edat que té més dificultats. 

Regulació de preus a les zones de lloguer tensionades

La normativa preveu un recàrrec del 150% de l'IBI per als pisos buits i una regulació del preu del lloguer per a abaixar les rendes en els habitatges en mans de grans propietaris, tenint en compte índexs de referència en zones tensionades. Una demarcació que hauran de fixar les comunitats autònomes i traslladar al govern espanyol. 

Es consideraran grans propietaris aquelles persones que tinguen deu immobles o més. El govern espanyol apunta que el control de preus a grans propietaris només s'aplicarà a persones jurídiques, no a persones físiques, encara que tinguen més de 10 immobles arrendats.

Un 15% de les promocions, destinat a lloguer social

La llei obligarà a reservar el 30% de les promocions per als habitatges protegits i a destinar la meitat d’aquest percentatge –un 15%– a lloguer social. Amb aquesta mesura l’executiu confia a incrementar “de manera molt notable” el parc públic".

També et pot interessar

stats