La Comunitat Valenciana, entre els territoris menys tensats pel preu del lloguer

El ministre Ábalos presenta els índexs de referència, que suposen el primer pas per a controlar les grans pujades.

Les principals zones "tensades" serien Madrid, Barcelona, Sevilla, Màlaga i les illes Canàries i les Balears
Les principals zones "tensades" serien Madrid, Barcelona, Sevilla, Màlaga i les illes Canàries i les Balears / Mitma.

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha presentat aquest dimarts el sistema estatal d'índexs de referència de preus de lloguer, que suposa un primer pas en la voluntat que ha expressat l'executiu espanyol de permetre que es controlen els preus a les anomenades zones tensades. Fonts del Ministeri asseguren que abans de prendre cap decisió es pretén analitzar l'impacte de la crisi sanitària en els preus de lloguer.

La primera anàlisi reflecteix que algunes d'aquestes zones serien Madrid, Barcelona, Sevilla, Màlaga i les illes Canàries i les Balears. La Comunitat Valenciana, per la seua part, estaria entre els territoris menys afectats per l'augment del preu del lloguer.

Per a elaborar aquest sistema s'han acarat més d'11 milions d'arrendaments i s'han agregat dades referides a rendes, metres quadrats i superfície en tots els nivells territorials, segons expliquen des del Ministeri. S'actualitzarà anualment amb informació relativa a 1,7 milions d'immobles i 33.662 seccions censals i això permetrà tindre informació sobre l'evolució dels preus i vigilar les zones tensionades. És l'eina que Ábalos es va comprometre a elaborar fa ara més d'un any, quan es va aprovar el decret del lloguer. Va estar a punt de publicar-se al març, però finalment va haver d'ajornar-se per la irrupció de la Covid-19.

El ministre té previst portar al Congrés abans de cap d'any la iniciativa legislativa que permetrà a comunitats autònomes i ajuntaments limitar de manera conjuntural els preus del lloguer en aquelles zones amb pujades desorbitades.

La política de control de preus, a la qual el PSOE es va comprometre en l'acord de govern amb Unides Podem, pateix un ampli rebuig en el sector immobiliari, que creu que generarà un mercat negre, problemes de demandes judicials massives, menys oferta i més desigualtat.

També et pot interessar

stats