Acord entre el PSOE i Unides Podem per als pressupostos de 2022 i per a desbloquejar la llei d'habitatge

Les discrepàncies dels dos partits de la coalició de govern per a regular els preus dels lloguers a Espanya havien dificultat la negociació dels comptes públics

El president, Pedro Sánchez, saluda la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, en una sessió del Senat
El president, Pedro Sánchez, saluda la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, en una sessió del Senat / Efe

El PSOE i Unides Podem, els dos partits que integren el govern a Espanya, han tancat un acord per a aprovar els pressupostos generals de l'Estat de 2022 i impulsar la llei d'habitatge, que des de feia quasi un any estava encallada per les diferències entre els socis de la coalició. Ho han confirmat fonts de l'executiu aquest dimarts i han afegit que al llarg del dia informaran dels detalls del compromís.

La secretaria d'Estat de Comunicació ha informat que els dos socis de govern han segellat el pacte aquest mateix matí, si bé de moment no han oferit més detalls del resultat de les negociacions ni del contingut de tots dos projectes.

La llei d'habitatge era el principal escull de la negociació dels pressupostos estatals, que va començar a l'estiu, per les posicions que el PSOE i Unides Podem mantenien entorn de la regulació dels preus dels lloguers. La formació morada havia posat damunt la taula aquest requisit com a condició per a donar suport als comptes públics, com ja va fer l'any passat. 

Amb l'acord d'aquest dimarts el govern espanyol dona per salvat l'obstacle i posa en marxa la presentació dels pressupostos de 2022, que ja porta retard respecte al calendari que havia planificat Moncloa. La previsió era aprovar-los en el Consell de Ministres d'aquest 5 d'octubre. 

Des del PSOE, en tot cas, insisteixen a desvincular la negociació dels comptes de l'acord en matèria d'habitatge que han tancat els dos socis de govern. "Hi haurà un acord [sobre habitatge] però no condicionarà els pressupostos", ha indicat el portaveu socialista en el Congrés, Héctor Gómez. D'altra banda, el secretari d'Economia de Podem ha assegurat en una entrevista en TVE desconéixer l'acord que acaba d'anunciar Moncloa. "Fins on jo sé no està tancat en aquest moment", ha afirmat. 

La futura llei pel dret a l'habitatge fa un any que la negocien els dos partits. Les postures estaven totalment enfrontades per la pretensió d'Unides Podem d'impulsar un sistema per a posar un límit als preus dels lloguers en les zones més tensionades, a la qual el PSOE es negava. Apostava, en canvi, per aplicar incentius fiscals i congelar els contractes per a modular-ne l'augment. Una fórmula que no agradava el partit morat perquè considerava, fins i tot, que incomplia l'acord programàtic de la coalició. La líder d'Unides Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, va plantejar dilluns que el sostre als preus fora efectiu només per als grans propietaris, amb més de deu immobles en cartera. 

També et pot interessar

stats