Aquests són els actes que reivindicaran la igualtat real a la Comunitat Valenciana

A banda de les tradicionals manifestacions, Castelló i València reten homenatge a dones que han destacat en el seu àmbit i Alacant desplega al balcó una insígnia commemorativa

Algunes representants de la Coordinadora Feminista de València amb la pancarta que obrirà la manifestació d'aquest dimarts a València
Algunes representants de la Coordinadora Feminista de València amb la pancarta que obrirà la manifestació d'aquest dimarts a València / Europa Press

El clam a la igualtat serà el que més s’escoltarà aquest dimarts a les ciutats valencianes, on la societat està convocada a participar en els diferents actes i manifestacions que reivindicaran una igualtat real de drets. La millora de la situació sanitària permet recuperar els actes massius, que l'any passat no es van poder celebrar.

Les primeres manifestacions les ha convocades el Sindicat d'Estudiants a Castelló de la Plana, Alacant, Elx, Alcoi i València aquest dimarts al migdia. Ja de vesprada, serà el gros de les manifestacions arreu del territori.

A València, la convocada per la Coordinadora Feminista eixirà des del carrer Xàtiva a les set. Amb el lema "Les dones fem revolució feminista" la manifestació d’enguany incidirà especialment en la necessitat de garantir el dret a l’avortament, l’abolició de la prostitució i dels ventres de lloguer, com van avançar les organitzadores.

Ara bé, aquesta no serà l'única manifestació promoguda per entitats feministes que recorrerà els carrers de València. Aquest 8M, quatre anys després de la vaga feminista, el col·lectiu es presenta dividit. A València hi haurà una altra manifestació a les 5 de la vesprada, convocada per l'Assemblea Feminista, que advoca per un feminisme antirracista.

Reconeixement a les dones destacades de les Falles

Abans que aquestes dues manifestacions recórreguen el centre i coincidint amb els actes fallers, l'Ajuntament de València retrà homenatge a les dones de les Falles, en un acte en el qual reivindicarà que "hi ha tantes realitats com dones i obstacles que han de superar".

L'acte reconeixerà la tasca de cinc dones rellevants per la seua implicació en les festes falleres: l'actriu i directora del grup de teatre de la falla La Vall de Laguar-Pare Ferris, Empar Brisa; les treballadores de Junta Central Fallera Rosana Mateo i Mari Carmen Casat; la llicenciada en Belles arts i membre del Gremi d'Artistes Fallers Marisa Falcó, i la dolçainera Susana Díaz Tejedor.

Aquest 8M València tampoc no oblidarà les víctimes que ha deixat la violència masclista. Per això a les deu i mitja del matí i a l’antic llit del Túria hi haurà un acte en memòria d’aquestes dones i els menors.

Castelló homenatja la fotoperiodista Carme Ripollés

Pel que fa als actes a Castelló de la Plana, hi ha una manifestació convocada a les 7 de la vesprada pel Moviment Feminista de Castelló. Però abans, l'Ajuntament premiarà el treball d’una dona que ha destacat en el seu camp de treball. Es tracta de la fotoperiodista Carme Ripollés.

Prèviament, el Consell Municipal d’Igualtat de l’Ajuntament de Castelló li entregarà el guardó per la seua trajectòria professional i artística i la seua incansable implicació en la lluita per aconseguir la igualtat entre homes i dones.

Més tard, a les 7 de la vesprada, la manifestació convocada pel Moviment Feminista de Castelló eixirà de la plaça de les Aules i recorrerà els principals carrers del centre amb el lema: "El feminisme transforma el món". Quan la manifestació arribe a la Plaça Major, es llegirà un manifest.

Alacant protesta per l'ordenança que sanciona la prostitució al carrer

Com passa a València, a Alacant també hi haurà dues manifestacions aquest 8 de març. La primera serà de matí, a la plaça de l'Ajuntament, per a exigir que no s'alce cap bandera per la igualtat mentre continue vigent la polèmica ordenança de convivència cívica, que preveu sancions per exercir la prostitució. Aquesta protesta, que serà a les 10:45 hores, l'ha convocada la Plataforma Feminista d'Alacant.

L'ajuntament alacantí desplega una insígnia commemorativa

La Cambra de Comerç d’Alacant també ha organitzat un acte commemoratiu per a aquest matí i està previst que poc abans de les deu els grups municipals despleguen “una bandera commemorativa” del balcó de l’ajuntament. A les 12 del migdia està previst un acte institucional, convocat pel consistori, per a celebrar el Dia Internacional de les Dones.

Ja de vesprada, la tradicional manifestació feminista arrancarà a les 7 des de les escales de l'Institut d'Educació Secundària Jordi Juan i transcorrerà pels carrers del centre d’Alacant fins a arribar a la Rambla de Méndez Núñez. Entre altres reivindicacions, es reclamarà eliminar la bretxa salarial, les violències masclistes i l'explotació sexual.

El govern espanyol aprova el pla d'igualtat

D’altra banda, el Consell de Ministres aprovarà, coincidint amb el Dia de la Dona, el Pla Estratègic d'Igualtat d'Oportunitats 2022-2025, que fixa l'estratègia que regeixen les polítiques públiques en matèria d'igualtat. Aquest document estava caducat des del 2016 i no s'havia renovat fins ara.

També et pot interessar

stats