Alacant aprova la polèmica ordenança que prohibeix la mendicitat i la prostitució

La norma tira avant amb els vots a favor de l’equip de govern —PP i Ciutadans— i el suport de Vox, mentre que l’oposició es compromet a derogar-la

Alacant aprova la polèmica ordenança que prohibeix la mendicitat i la prostitució

La nova ordenança de convivència cívica d’Alacant que prohibeix la mendicitat coercitiva, l’exercici de la prostitució o les pintades de grafits, ha tirat avant en el plen d’aquest dimarts amb els vots a favor del PP, Ciutadans i Vox. El govern alacantí defensa que la norma proporciona una eina jurídica perquè la Policia Local puga actuar en casos de comportaments inadequats en la via pública.

L’ordenança, que també prohibeix conductes vandàliques o les que generen sorolls, contempla multes que poden arribar als 3.000 euros, en el cas de les infraccions que es consideren com a molt greus. El regidor de Seguretat, José Ramón González (PP), ha defensat que la nova regulació servirà per a "donar resposta a la demanda de la ciutadania".

El PSPV, Unides Podem-EU i Compromís han votat en contra de l’aprovació definitiva, després que s'hagen desestimat onze al·legacions, que ha reproduït en el ple Unides Podem-EU. Aquestes tres formacions han avançat la intenció de derogar la nova norma en el cas que accedisquen al govern en les eleccions municipals del 2023.

El PP, Cs i Vox han acusat les formacions de l'eix progressista de "mentir", de mantindre una "actitud cínica" i de recórrer a la demagògia per a criticar una proposta que, segons ha defensat González, "és similar" a la que s'ha proposat a València" o la que s'aplica a Barcelona. "Sí que valen en ciutats en les quals governen els seus partits, ací no", ha incidit.

La vicealcaldessa, Mari Carmen Sánchez (Ciutadans), ha recalcat que el seu partit "sempre ha estat a favor" de promoure la regulació "necessària" per a la ciutat i ha defensat els canvis introduïts amb les seues al·legacions, amb els quals "es reforça l'obligació d'informar les persones en situació de vulnerabilitat sobre la disponibilitat d'ajudes socials", abans de poder aplicar possibles sancions.

Vox argumenta que en altres ciutats ja s'aplica

El portaveu de Vox, Mario Ortolá, també ha deslegitimat les crítiques del PSPV, Unides Podem i Compromís i els ha recriminat "el seu odi" cap a la ciutadania d'Alacant per "no voler el que sí que s'aplica en altres ciutats en què governen".

Pel que respecta a l'eix progressista, l'edil socialista Llanos Cano ha reivindicat la proposta alternativa formulada pel seu partit, en la qual "no s'apliquen multes i s'aposta per incloure mesures de suport a col·lectius desfavorits".

"L'ordenança de la vergonya", per a Compromís

El portaveu de Compromís, Natxo Bellido, ha emplaçat el bipartit a "deixar aquesta ordenança de la vergonya" sobre la taula per a negociar un nou text sobre la base de la norma plantejada a València. Des d’Unides Podem, Xavier López, ha retret la falta de participació social i l'absència de voluntat per a consensuar l'ordenança, que "restringeix drets" i penalitza els més vulnerables.

També et pot interessar

stats