Les dones prenen el carrer el 8 de març per a fer “revolució feminista”

A València, Castelló i Alacant el moviment feminista es manifestarà de nou després de dos anys

Dues dones participen en una manifestació feminista, en una imatge d'arxiu
Dues dones participen en una manifestació feminista, en una imatge d'arxiu / Jorge Gil (Europa Press)

El moviment feminista valencià tornarà a prendre el carrer aquest 8 de març amb manifestacions multitudinàries després que la pandèmia obligara l’any passat a celebrar el Dia Internacional de la Dona de forma disgregada amb múltiples concentracions menys nombroses.

La Coordinadora Feminista de València ha organitzat una manifestació sota el lema "Les dones fem revolució feminista", una capçalera que “sintetitza tota una sèrie de reivindicacions” que l’organització ha determinat com a “exigències prioritàries i d'alt consens en relació als drets i a la situació de les dones”, segons han informat en un comunicat.

Entre les reivindicacions que “configuren l'agenda del moviment feminista valencià” hi ha l'educació pública, laica i feminista, la coeducació, garantir els drets sexuals i reproductius, pensions dignes, valorar les tasques de les cures i exigir la llei abolicionista del sistema prostitucional, tal com es va aprovar en les Corts Valencianes, entre altres.

La marxa eixirà del carrer de Xàtiva a les 19:00 hores, concretament enfront de l’IES Lluís Vives i passarà per Guillem de Castro, el passeig de la Petxina i el carrer Blanqueries fins a arribar a les Torres de Serrans, on tindrà lloc la lectura del manifest (amb traducció al llenguatge de signes). Després de la lectura del manifest, actuaran el cor Dona Veu i la rapera valenciana Tesa

A l’inici de la manifestació anirà la pancarta amb el lema oficial, seguida per l’espai per a les dones amb discapacitat i les dones que porten cartells amb lemes. Darrere hi aniran les organitzacions de dones i, finalment, estarà l’espai per a les organitzacions mixtes. 

A més de la manifestació, a la capital del Túria s’han organitzat diverses activitats amb motiu del Dia Internacional de la Dona. Així, l’Assemblea Feminista ha convocat actes per als dies 5 i 6 en diferents barris de la ciutat, i un dinar de pa i porta al CIE del carrer de Sapadors a les 14:00 hores del dia 8, on es durà a terme un homenatge a l’activista feminista hondurenya Berta Cáceres, assassinada el 2016, i un "ritual anticolonial de foc nou" acompanyat de la LesbianBanda. Des d’allí partiran cap a la manifestació i culminaran el seu recorregut davant la delegació del govern per a protestar per les repressions que ha patit el moviment a causa de la llei mordassa. 

D’altra banda, l’Associacio Alanna farà un acte en memòria de totes les dones que pateixen violència masclista i les seues criatures el dia 8 de març a les 10:30 hores al passeig de l’Albereda, al costat del comptador de feminicidis.

Cartell de la concentració convocada per Alanna per al 8 de març en el Passeig de l'Albereda
Cartell de la concentració convocada per Alanna per al 8 de març en el Passeig de l'Albereda / Associació Alanna

Castelló

El moviment feminista de Castelló s’adhereix al lema de la Coordinadora Feminsta de València i convoca una manifestació que eixirà a les 19:00 hores des de la plaça de les Aules i finalitzarà a la plaça de l’Ajuntament, per a llegir el manifest. El recorregut serà el següent: carrer de Sant Lluís, plaça Clavé, carrer d'Arrufat Alonso, Ronda de Magdalena, plaça de la Independència, Hort dels Corders Rei en Jaume, carrer de Ruíz Zorrilla, Porta del Sol, carrer Gasset, carrer Major i plaça de l’Ajuntament. 

Alacant

D’una altra banda, la Plataforma Feminista d’Alacant ha convocat una manifestació —amb col·laboració de la Regidoria d’Igualtat— sota el lema "Les dones per la igualtat" que eixirà de les escales del Jorge Juan i recorrerà el centre de la ciutat fins la plaça dels Estels, on es durà a terme la lectura del manifest. 

També et pot interessar

stats