Les Corts insten el govern espanyol a abolir la prostitució i el tràfic sexual

La proposició no de llei, que han presentat els partits del Botànic, ha rebut l’abstenció del PP i de Cs, i el vot en contra de Vox

Una concentració exigeix una llei d'abolició de la prostitució
Una concentració exigeix una llei d'abolició de la prostitució / Europa Press

Les Corts han aprovat una proposta presentada pels partits del Botànic —el PSPV, Compromís i Unides Podem— per a instar el govern espanyol a fixar una legislació que permeta eliminar acabar la prostitució i el tràfic sexual de dones i menors d’edat. 

Aquesta proposició no de llei (PNL), presentada després de diverses reunions amb el Front Abolicionista del País Valencià, ha tirat avant en la comissió de Polítiques d'Igualtat de Gènere, amb els vots a favor dels tres grups del govern valencià, l'abstenció de Ciutadans i del PP, i el vot en contra de Vox.

Els partits del Botànic proposen que la normativa es base en tres eixos: garantir els drets i recursos necessaris per a la protecció de les dones en situació de prostitució, desmantellar la indústria de l'explotació sexual i desactivar la demanda de prostitució. Una de les prioritats del Consell –diuen– és acabar amb la prostitució per a continuar treballant en una igualtat efectiva entre homes i dones. 

"No tindrem una societat més justa, més democràtica, més solidària i més sana sense l'aprovació d'una llei abolicionista de la prostitució", assegura l’executiu valencià.

En aquest sentit s’ha pronunciat aquest dijous en una entrevista en el programa Les notícies del matí la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, que ha recordat que la llei ha de posar el focus en el proxeneta i el client i en totes aquelles persones que es beneficien de la "dramàtica situació" que viuen les dones.

Eliminar la prostitució “d’arrel”

La portaveu socialista d'Igualtat, Rosa Mustafá, ha destacat que la iniciativa preveu mecanismes per a eliminar la prostitució “d'arrel”, amb plans integrals d'actuació d'abordatge de l'explotació sexual i el tràfic de dones, però també plans de suport i d'atenció integral a dones en situació de prostitució, i programes de prevenció i reintegració de víctimes de la prostitució.

Per Compromís, la portaveu adjunta Mònica Álvaro ha afirmat que el govern del Botànic ha treballat els últims anys a donar atenció a les dones prostituïdes i a actuar davant de les situacions de risc d'exclusió social: "Volem un sistema on les dones no estiguen mai en situació de vulnerabilitat extrema i on tampoc no hi haja opció a la violència", ha dit.

Pel que fa a Unides Podem, la portaveu d'igualtat, Cristina Cabedo, ha incidit que l'Estat "ha d'assumir les seues responsabilitats i abolir-la". A més, ha advertit que la prostitució impacta directament en la identitat de les dones i té una relació directa amb la “feminització de la pobresa", al mateix temps que indueix els homes a entendre el sexe i el cos de les dones “com un bé al qual es pot accedir fàcilment i com un producte".

També et pot interessar

stats