El 90% de les víctimes del tràfic al món són dones i xiquetes explotades sexualment

A Espanya hi ha unes 80.000 dones víctimes del tràfic que són explotades sexualment

Imatge d'arxiu d'un centre de prostitució
Imatge d'arxiu d'un centre de prostitució / À Punt NTC

Al món milers de persones són víctimes del tràfic d’éssers humans cada any. De fet, segons l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), és una de les formes d’esclavitud del segle XXI, juntament amb el matrimoni forçat, l’esclavitud sexual i el treball infantil. 

Les dades de l’últim informe de l’ONU demostren que la major part de les víctimes de tràfic a escala mundial són dones o xiquetes que pateixen explotació sexual. Concretament, un 50% del total del tràfic de persones està destinat a l’explotació sexual i, d’aquest 50%, el 67% són dones i el 25% xiquetes (un 92% en total). Per això, cada 23 de setembre és el Dia Internacional contra l'Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, Xiquetes i Xiquets.

A Espanya la situació no és millor, ja que, segons dades del Ministeri de l’Interior, més del 80% de les prop de 100.000 dones que són explotades sexualment a Espanya són víctimes del delicte de tràfic de persones. No en va és el país amb major demanda de sexe pagat d’Europa i el tercer del món, només per darrere de Tailàndia i Puerto Rico, on el 39% dels homes d’edat adulta han pagat en alguna ocasió per mantindre relacions sexuals amb una dona, segons dades de la Delegació del Govern Espanyol contra la Violència de Gènere.

La prostitució representa el 0,25% del PIB valencià

A nivell del País Valencià, aquestes dades es tradueixen en més de 10.000 dones prostituïdes (segons els estudis més conservadors) i uns 8.500 homes que paguen 762.000 euros per tindre sexe amb elles cada dia. És a dir, que l’explotació sexual d’aquestes dones genera 278 milions d’euros a l’any, el 0,24% del PIB valencià, segons estimacions de la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, que reconeix que "ens temem que la realitat siga molt pitjor".

Una explotació sexual que, segons la nova llei del "només sí és sí", impulsada pel Ministeri d’Igualtat, passarà a estar considerada violència sexual en resposta a una de les demandes històriques del moviment feminista, que considera la prostitució una forma extrema de violència masclista

De totes aquestes dones que es calcula que són víctimes de tràfic i explotació sexual al País Valencià, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil només van aconseguir alliberar-ne 44 el 2020, una xifra que s'eleva fins a 178, atenent a les dades dels últims quatre anys que consten en el Balanç Estadístic 2016-2020 sobre Tràfic i Explotació d'Éssers Humans a Espanya, elaborat pel Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (Citco).

Així n'ha informat la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, durant una roda de premsa amb motiu del Dia Internacional contra l'Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, Xiquetes i Xiquets, que té lloc aquest dijous.

També et pot interessar

stats