100.000 dones són prostituïdes a Espanya, i el 80% són víctimes de tràfic de persones

Gabriela Bravo denúncia aquesta realitat "quasi invisible" en la presentació del Fòrum Valencià per l'Abolició de la Prostitució.

Una imatge d'arxiu d'una operació policial contra l'explotació sexual de dones a Alacant
Una imatge d'arxiu d'una operació policial contra l'explotació sexual de dones a Alacant / Policia Nacional (Europa Press)

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha explicat aquest dimarts durant la constitució del Fòrum Valencià per l'Abolició de la Prostitució, que més del 80% de les prop de 100.000 dones són prostituïdes a Espanya són víctimes del delicte de tràfic de persones, segons dades del Ministeri de l'Interior. "Són dones a les quals se'ls ha robat la seua dignitat per a convertir els seus cossos en mercaderia. Davant d'aquesta realitat, no es pot defensar cap regulació de la prostitució ni invocar el lliure desenvolupament de la personalitat perquè no hi ha cap llibertat que puga justificar l'esclavitud", ha remarcat Bravo.

El fòrum és un grup de treball adscrit a la Conselleria de Justícia que té com a finalitat "erradicar la prostitució i garantir, defensar i protegir els drets i la llibertat de les dones". I tindrà com a objectiu "analitzar, diagnosticar i proposar les possibles modificacions normatives, tant en l’àmbit estatal com en l’autonòmic, així com les mesures a adoptar per a l’abolició de la prostitució". El presidirà un representant de la Conselleria amb competències en matèria d'assistència a les víctimes del delicte i es constituiran grups de treball "en què participaran entitats, organitzacions, universitats i la ciutadania, i en els quals es comptarà amb la participació de persones especialistes en matèria de prostitució i de garantia dels drets de les dones víctimes del delicte de tràfic i de l’explotació sexual".

"Ens enfrontem a una realitat quasi invisible. Sabem que el problema és ací, però és més el que ignorem que el que sabem de debò. No obstant això, les poques xifres de les quals disposem són insuportables i afonen en la vergonya tota la societat", ha afegit la consellera de Justícia durant la presentació.

Bravo ha afegit que aquest mateix dimarts en la Comunitat Valenciana, 8.500 homes pagaran 762.000 euros per sexe amb una de les més de 10.000 dones (segons els estudis més conservadors). "Estem parlant de 278 milions d'euros a l'any, és a dir, el 0,24% del producte interior brut valencià o l'equivalent a la meitat del pressupost de la Conselleria de Justícia. I ha repetit que són sols estimacions. "És de témer que la realitat siga molt pitjor", ha conclòs la titular de Justícia.

També et pot interessar

stats