L’avortament en la sanitat pública i sense “assetjament”, una de les principals reivindicacions feministes del 8M

Les plataformes de dones també reclamaran l’abolició de la prostitució i dels ventres de lloguer en la manifestació de dimarts a València

Representants de la coordinadora feminista de la Comunitat Valenciana, davant les portes de l'Ajuntament de València, on aquest divendres han presentat les reivindicacions de la manifestació d'enguany
Representants de la coordinadora feminista de la Comunitat Valenciana, davant les portes de l'Ajuntament de València, on aquest divendres han presentat les reivindicacions de la manifestació d'enguany / À Punt NTC

El dret a l’avortament “lliure” i “en el servei públic”, l’abolició de la prostitució o l’erradicació dels ventres de lloguer: aquestes seran algunes de les reivindicacions de la manifestació convocada per la Coordinadora Feminista de la Comunitat Valenciana per al dimarts de vesprada a València, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones.

Les entitats integrades en aquesta coordinadora han presentat aquest divendres les reivindicacions que volen reclamar dimarts. Totes elles volen reafirmar les dones com a agents de la revolució feminista, de fet aquest serà el lema de la manifestació d'enguany.

“Volem reivindicar les dones com a subjecte del feminisme. Reafirmar-nos en el fet que el gènere és una construcció social, no una identitat”, explicava Ana Gimeno, portaveu de la coordinadora feminista, quatre dies abans d'aquesta manifestació que l'any passat es va veure suspesa per la situació sanitària.

Una de les reivindicacions més destacades, com ha apuntat Gimeno, serà la del dret a l’avortament en la sanitat pública, al qual, segons ha denunciat, no tenen accés totes les dones, en igualtat de condicions. Des del punt de vista de la coordinadora feminista, aquesta decisió encara no es pot exercir de manera lliure per part de totes les dones, ni tampoc s’ofereix en tots els centres sanitaris públics ni amb qualitat.

“Ara no és totalment possible”, apuntava la portaveu de les entitats feministes, que considera que encara hi ha “assetjament en clíniques avortistes”. 

La pandèmia agreuja la situació

A més d’aquesta, l’abolició de la prostitució, de qualsevol explotació sexual, i dels ventres de lloguer, seran altres reivindicacions que se sentiran als carrers del centre de València dimarts de vesprada. Per a la coordinadora feminista aquestes també són violències que s’exerceixen contra les dones actualment i que també cal eliminar de la societat.

Per la seua banda, Ángela Escribano, també integrant de la coordinadora feminista i presidenta de l'escola de pensament feminista Amelia Valcàrcel ha destacat que el col·lectiu femení està en pitjors condicions des que va esclatar la pandèmia.

Segons el seu parer, la situació que ha generat el coronavirus ha agreujat aspectes com la càrrega de les cures, que continua caient sobre les dones; ha enfortit el sostre de vidre amb el qual topen les dones i ha ampliat l’escletxa salarial respecte als homes. 

També et pot interessar

stats