La bretxa salarial de gènere encara supera el 20% a la Comunitat Valenciana

Les dades són prepandèmia, del 2019, per tant és encara una incògnita com hi afectarà la crisi derivada del coronavirus

Bretxa salarial

La bretxa de gènere encara està per damunt del 20% a la Comunitat Valenciana. Les dades són prepandèmia, de 2019, per tant és encara una incògnita com afectarà la crisi derivada del coronavirus.

En l'any 2008 la desigualtat se situava per damunt del 23%. Amb la crisi econòmica va continuar pujant fins a superar el 26% l'any 2012 i el 25% l'any 2015. Des d'aquell moment ha anat baixant any rere any, fins a aquesta última xifra del 2019, que situa la bretxa salarial en el 21,2%. La desigualtat és dos punts major a la Comunitat Valenciana que la mitjana espanyola. 5.000 euros separa el salari dels homes i els de les dones. En termes temporals, és com si les dones treballaren gratis un més i mig.

Darrere de la desigualtat estan el cost de la maternitat i de les cures familiars, que recauen en les dones. La conseqüència: pitjors treballs, dificultat per accedir a llocs de responsabilitat, temporalitat i parcialitat.  "Una de cada quatre dones tenen un contracte a temps parcial i a més és involuntari, o perquè no troben treballs de jornada completa o perquè estan abocades a les cures", explicava aquest dimarts en roda de premsa Pilar Mora, secretària de Formació, Ocupació i Igualtat d'UGT-PV. Els treballs feminitzats, a més, es paguen pitjor. "Les dones són les reines de la precarietat", remarca Cloti Iborra, secretària de la Dona i Polítiques LGTBI de CC OO-PV.

Tot i això, la situació ha millorat. L'augment del salari mínim interprofessional i la reforma laboral han ajudat. "Un mercat de treball més estable crec que ajudarà a reduir la bretxa", opina Eva Blasco, presidenta de l'Associació d'Empresàries i Professionals (Evap).

També et pot interessar

stats