Igualtat planteja que els hospitals públics tinguen professionals per a practicar avortaments

La reforma de la llei de l'avortament elimina l'obligació del període de reflexió i posa fi a l'exigència del consentiment per a les xiques de 16 i 17 anys

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, compareix aquest dimecres en la comissió corresponent del Congrés
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, compareix aquest dimecres en la comissió corresponent del Congrés / Efe

La reforma de la llei de l'avortament que dissenya el Ministeri d’Igualtat obliga els hospitals públics amb servei de ginecologia i obstetrícia a disposar de professionals que practiquen avortaments, elimina l'obligació del període de reflexió de tres dies i acaba amb l'exigència del consentiment patern per a les xiques de 16 i 17 anys.

Així ho ha anunciat la ministra d'Igualtat, Irene Montero, durant la seua compareixença en la comissió corresponent del Congrés, en la qual ha indicat que serà la dona qui decidisca el mètode d'interrupció de l'embaràs; en el centre de salut li donaran tota la informació necessària i la derivaran a l'hospital per procediment d'urgència.

La reforma elimina el consentiment patern que va introduir el govern del Partit Popular per a les menors de 16 i 17 anys: "De la mateixa manera que són responsables per a treballar o tindre relacions sexuals, ho són per a decidir sobre els seus cossos", ha incidit Montero.

Igualtat aposta també per avançar en el reconeixement d'un permís maternal prepart; previndre i erradicar "la violència ginecobstètrica” i impulsar les bones pràctiques que molts hospitals ja desenvolupen; garantir la salut menstrual i oferir educació sexual en tots el nivells educatius.

Eliminar obstacles com la pressió i les crítiques

En el seu discurs ha reiterat els obstacles que pateixen moltes dones i que els impedeix exercir el seu dret a avortar, com "la pressió i les crítiques" que pateixen o haver de desplaçar-se centenars de quilòmetres perquè "no existeixen recursos públics a les seues províncies per a fer-ho".

El 87,25% de les interrupcions voluntàries de l'embaràs de 2020 es van realitzar en entorns extrahospitalaris, dels quals el 78,04% van ser en centres privats. "Existeix un problema d'accessibilitat, gratuïtat i equitat territorial", ha dit.

També et pot interessar

stats