El mapa valencià de la sort: en quins municipis cauen més premis de la loteria de Nadal?

En les últimes cinc edicions el sorteig més popular de l'any ha regat el territori amb més 536 milions d'euros

El mapa de la sort: els premis de la Loteria de Nadal que més diners han deixat
El mapa de la sort: els premis de la loteria de Nadal que més diners han deixat / À Punt NTC

Una nova edició de la loteria de Nadal comença en menys de 24 hores i es convertirà momentàniament en el centre d'atenció de les converses. Des de la faena, a classe, al bar o a casa, moltes persones seguiran amb atenció i il·lusió el sorteig més popular de l'any aquest 22 de desembre, que retransmetrà en directe À Punt, amb l'esperança de convertir-se en objectius de la vareta de la sort i emportar-se un bon pessic de diners que els faça la vida més fàcil. Se celebra des de fa més de 200 anys i encara continua sent un dels rituals més esperats i emblemàtics, que a més dona el tret d'eixida a les festes de Nadal.

Els bombos del sorteig extraordinari de Nadal estan ja preparats per a girar al Teatro Real de Madrid i repartir per tot Espanya més de 2.500 milions en premis. Enguany, cada valencià s'ha gastat de mitjana 78 euros en loteria, segons les xifres consignades per la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l'Estat. Per cada euro jugat se'n poden guanyar fins a 20.000 si el nostre número coincideix amb la grossa, el guardó més cobejat. Tot està, és clar, en mans de la fortuna, perquè el lloc on comprem el dècim pot marcar la diferència.

En À Punt NTC hem volgut analitzar com s'ha portat la sort amb la Comunitat Valenciana en els últims cinc sortejos. Des del 2017, la loteria de Nadal ha regat amb més de 536 milions d'euros el territori. Fins a 85 municipis han pogut celebrar que s'han emportat part dels premis grans (la grossa, el segon, el tercer, un quart o un cinqué). I hi ha un triple empat entre Alacant, Manises i València en la part alta del rànquing: fins a tretze d'aquests guardons han regat amb quanties diverses aquestes ciutats.

La radiografia general revela que aquest lustre la sort ha estat més de part de les comarques del sud i del centre que de les del nord. El 2019 va ser, amb diferència, l'any més afortunat. Nou dels tretze guardons grans provocaren una autèntica pluja de diners en més d'una trentena de municipis. Més de 171 milions d'euros en total, dels quals 160 viatjaren a Alcoi, Teulada-Moraira i Sant Vicent del Raspeig de la mà de la grossa. La Comunitat Valenciana va pessigar un poc de quasi tots els premis; amb l'excepció del segon, l'únic que va passar de llarg. Menys benèvol va ser el sorteig del 2021, quan la quantitat de diners va aprimar-se més de la meitat: 65,5 milions. I repartits en quatre premis, que alegraren un total de 17 poblacions i enviaren a València un suculent botí de 51,5 milions gràcies al tercer premi.

Els municipis amb els premis més grossos

Si s'ha de triar el municipi més afortunat dels últims cinc anys, Sant Vicent del Raspeig guanya per golejada. Cap a aquesta població de l'Alacantí viatjaren fins a 76 dels 160 milions d'euros que la grossa de Nadal del 2019 va repartir per tot el territori valencià. Aquell bitllet, el 26590, ha passat als annals de la història com un dels més copiosos i també va deixar a Alcoi 56 milions més. Empatada amb la capital de l'Alcoià en el segon lloc del rànquing està Gandia (Safor), on van caure 56 milions del segon premi del 2020 —el 06095—. De prop el segueix el Cap-i-Casal amb 51,5 milions del tercer premi del 2021: 19517.

En extrems oposats del mapa, però anàlegs pel que fa a la sort, continuen la llista el Pinós (Marina Alta) i Vinaròs (Baix Maestrat). La fortuna els va premiar amb 36,25 milions del segon premi el 2020 —06095— i 31,2 milions del quart premi el 2017 —13378—, respectivament. Catral, un poble del Baix Segura de poc més de 5.000 habitants, va esclatar de goig el 22 de desembre del 2017 quan el tercer premi —06914— va regar-los amb 27,5 milions d'euros. Teulada-Moraira (20 milions en la grossa del 2019), Alacant (15 milions en el segon premi del 2018), Pedreguer (12,5 milions del segon premi del 2018), el Campello (10,2 milions d'un dels cinquens del 2018) i Castelló de la Plana (10,2 milions en un altre cinqué del 2017), tanquen el top de municipis valencians que s'han embutxacat sumes més elevades en la loteria de Nadal.

La grossa en terres valencianes

Protagonista dels somnis de molts i moltes i dotada amb 400.000 euros per dècim, la grossa del sorteig extraordinari de Nadal ha fet parada a la Comunitat Valenciana fins a díhuit vegades des del 1989 i ha esguitat 34 poblacions, segons apunten les dades recopilades per l'arxiu d'RTVV.

València, la capital, és la que ha pessigat en més ocasions una part del preuat botí, fins a sis. La segueixen Alacant (4), Benidorm (3), Elx (3) i Manises (3). La del 2018 va estar especialment repartida, ja que va ser l'any en què va arribar a més llocs de la geografia valenciana. Tretze municipis cap a on viatjaren 12,4 milions d'euros en total: València, Bocairent, l'Alcúdia, Llíria, Manises, Ontinyent, Paterna, Xàtiva, Benidorm, Elx, Oriola, la Vila Joiosa i Alacant.

Què ens depararà enguany la sort? Serà la loteria del 2022 generosa amb els valencians i les valencianes? La resposta, a partir de les nou del matí d'aquest dijous, quan comença una nova cita del sorteig extraordinari de Nadal que portarà una pluja de milions a uns pocs afortunats. En À Punt hem preparat un espai de comprovació en línia per a saber si tenim els números guanyadors que cantaran des de l'escenari els xiquets de Sant Ildefons.

També et pot interessar

stats