L’últim ofegament en un riu reobri el debat sobre la presència de socorristes en aquestes zones

La llei no hi obliga i alguns ajuntaments demanen ajuda a conselleria perquè no tenen competències per a actuar

Parc fluvial del Túria, a Bugarra (Serrans) / À Punt NTC

Un jove s’ha ofegat aquest diumenge al riu Xúquer al pas entre Antella i Sumacàrcer (Ribera Alta), fet que posa en relleu el buit de vigilància que hi ha a moltes zones de bany de la Comunitat Valenciana. Són zones on acudeix molta gent per a refugiar-se de les altes temperatures i que poden ser molt perilloses, però en aquests paratges no hi ha socorristes perquè la llei no obligar a tindre’n. 

Aquest buit legislatiu deixa centenars de banyistes a les platges fluvials, sense cap servei de socorrisme en cas que hi haja algun accident. A paratges com l'Esgoletja de Sumacàrcer, on va morir ofegat jove aquest diumenge, no és obligatori tindre serveis de vigilància. La responsabilitat és individual; per això, l'ajuntament, a través de l'alcalde, David Pons, reclama prudència, i recordar que banyar-se en un riu no és com fer-ho en una piscina.

Però vora riu, els banyistes amb què ha parlat À Punt Notícies consideren necessària la figura del socorrista, i la situació es repeteix en altres localitats com ara Bugarra (Serrans), al parc fluvial de Túria. L'alcaldessa, Teresa Cervera, afirma que els falta ajuda tant per part de la Conselleria d'Agricultura com de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, perquè en certes situacions no tenen competències i, per tant, no poden actuar.

A la Comunitat Valenciana només hi ha tretze zones de bany continental reconegudes, però ni tan sols en aquestes són necessaris els serveis de vigilància. A la resta d'àrees no es prohibeix el bany. La Confederació Hidrogràfica del Xúquer, la gestora de les aigües del riu, només adverteix de la perillositat.

El mes de juliol ha sigut especialment tràgic pel que fa als ofegaments a la Comunitat Valenciana, perquè en els últims 31 dies es concentren més de la meitat dels ofegaments de tot el 2023.

També et pot interessar

stats