Huit pautes perquè el bany en els espais aquàtics no acabe en un esglai

Rius, piscines i la mar són els espais més buscats per a refrescar-se a l'estiu, però abans d’entrar-hi cal tindre en compte alguns consells per a reduir el risc d’ofegament

Ofegaments / À Punt NTC

Els espais aquàtics valencians s’han cobrat la vida de vora trenta persones enguany. Una xifra que, si continua la tendència de l’any passat, podria superar les seixanta víctimes. Piscines, rius i la mar es converteixen en les jornades estiuenques en espais on cal extremar les precaucions perquè qualsevol distracció, imprudència o causes naturals poden convertir una jornada estiuenca refrescant en una tragèdia.

Què hi ha a la nostra mà per a evitar els ofegaments? Quines precaucions podem adoptar perquè, en la mesura que siga possible, l’aigua no es convertisca en una trampa mortal? Des de la Federació de Salvament i Socorrisme recorden alguns consells que ens poden evitar no sols morts indesitjades, sinó també sobresalts i símptomes d’ofegament.

  • Respecta les normes: És un consell primordial, en especial en arribar a un lloc desconegut. Abans d’entrar a l’aigua, és fonamental saber, per exemple, si està permés el bany o si hi ha alguna restricció. Si n'hi ha, és per algun motiu.
  • Fixa’t en el color de la bandera: Són el mitjà per a comunicar l’estat de la mar o l’espai aquàtic. Abans d’entrar-hi, fixa’t bé per a adoptar-hi les precaucions.
  • Alerta amb els inflables: Els flotadors poden ajudar a divertir-nos en l’aigua, però en cap cas són un dispositiu de seguretat totalment fiable. Si els uses, no t’allunyes de la vora i no els utilitzes com a elements únics de seguretat. Poden desinflar-se, girar-se o trencar-se, el que comprometria la nostra seguretat.
  • No vages contra corrent: Si estàs a la mar, compte amb els corrents de retorn, és a dir, els fluxos d’aigua que arrosseguen cap a dins de la mar i poden suposar un perill. Si et veus enmig d'un d’aquests corrents, no intentes nadar contra corrent, perquè et cansaràs i creixerà el risc d’ofegament. En lloc de fer això, és millor nadar en paral·lel a la vora, fins a eixir del corrent que ens arrossega i així nadar fins a la costa per a intentar tocar terra.
  • Els menors, mai a soles: Sempre que hi haja un xiquet a l’aigua, tot i que siga una piscina infantil, cal estar vigilant-lo. Mai s’ha de confiar que un xiquet pot cuidar d'ell mateix en un espai aquàtic, poden sorgir imprevistos o situacions perilloses que no sàpia resoldre per ell mateix.
  • Evita els jocs perillosos o jocs. Poden ser perillosos en zones d’aigua, com ara llançar-se des de penya-segats, molls o instal·lacions aquàtiques, com tobogans, si desconeixem la profunditat de l’aigua o les característiques.
  • Busca zones amb socorristes: Banyar-se en zones amb personal de vigilància o socorristes és una garantia de seguretat. Si ocorre algun imprevist, ens poden tirar una mà ràpidament. Els professionals del rescat està capacitat per a respondre a les situacions d’emergència i donar l’assistència adient si sorgeix qualsevol imprevist. 

També et pot interessar

stats