L’ONU alerta de temperatures extremes: “L’era de l’ebullició global ha arribat”

El mes de juliol de 2023 ja és el més calorós del món mai registrat i els científics parlen d’esdeveniments meteorològics extrems

Els científics alerten de temperatures extremes / À Punt NTC

Juliol de 2023 ja és el mes de l’any amb temperatures més altes mai registrades en la història, i encara falta una setmana perquè finalitze. Així ho reflecteix una anàlisi de la Universitat de Leipzig d'Alemanya publicada aquest dijous, que han refrendat científics de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) de les Nacions Unides i el servei Copernicus de Canvi Climàtic de la Unió Europea. 

“El canvi climàtic està ací. És aterridor. I és només el començament. L’era de l’ebullició global ha arribat”, ha advertit aquest dijous el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, en conéixer aquesta informació, durant una roda de premsa a Nova York. “A falta d’una miniera de gel durant els dies vinents, juliol del 2023 trencarà rècords a tots els nivells” ha sentenciat.

Els efectes devastadors del canvi climàtic

És un fet que els efectes de la calor aquest mes s'han vist arreu del món. Milers de turistes fugint dels incendis forestals a l'illa grega de Rodes, onades extremes de calor al sud-oest dels Estats Units i rècord nacional per altes temperatures a un municipi del nord-oest de la Xina, que ha arribat als 52,2 °C. 

Fins i tot un dels llocs més freds de la Terra, l'Antàrtida, sent la calor. El gel marí es troba actualment en un mínim històric a l'hivern de l'hemisferi sud, el moment en què el gel aviat hauria d'arribar a la màxima extensió. Mentrestant, les pluges i les inundacions rècord han inundat Corea del Sud, el Japó, l'Índia i el Pakistan.

I aquest efecte no pararà. Normalment, la temperatura mitjana global del juliol és d'uns 16 °C, inclòs l'hivern de l'hemisferi sud. Però aquest juliol ha pujat al voltant dels 17 graus. S'estima que aquest juliol serà aproximadament 1,5 graus centígrads per sobre de la mitjana preindustrial. L'OMM ha confirmat que les tres primeres setmanes de juliol han estat les més càlides que s'han registrat. A més, es preveu que la temperatura global mitjana d'aquest mes siga almenys 0,2 °C més càlida que el juliol del 2019, l'anterior rècord de calor registrat des de fa 174 anys. 

L’evidència científica confirma les alertes

Aquesta diferència és “important”, segons el climatòleg de Leipzig, Karsten Haustein, perquè "haurem de remuntar milers, si no desenes de milers d'anys, per a trobar condicions semblants de calor al nostre planeta". Els registres climàtics primerencs i menys afinats, recollits a partir de coses com ara nuclis de gel i anells d'arbres, suggereixen que la Terra no ha estat tan calenta des de fa 120.000 anys. 

Michael Mann, un altre científic del clima de la Universitat de Pennsilvània, ha afirmat que és un indicador “d'un planeta que continuarà escalfant-se a mesura que cremem combustibles fòssils".

"El resultat està confirmat per diversos conjunts de dades independents que combinen mesures a l'oceà i a la terra. És estadísticament robust", ha confirmat també Piers Forster, científic del clima de la Universitat de Leeds a la Gran Bretanya.

Els efectes del Niño, l’amenaça més immediata

"Un juliol més calent que mai es manifesta en esdeveniments meteorològics extrems a tot el món" ha alertat Friederike Otto, científica de l'Institut Grantham per al Canvi Climàtic de Londres. Aquest calfament s'accentua a tot el planeta amb les primeres etapes del Niño, fruit d'aigües inusualment càlides al Pacífic oriental. Això duplica l’efecte d'escalfament provocat pel canvi climàtic causat per l'home, que els científics asseguren que ha tingut un paper "absolutament aclaparador" en les onades de calor extremes del juliol.

S'espera que els impactes del Niño assolisquen el màxim efecte a finals d'any i el 2024.

També et pot interessar

stats