Científics alerten que el termòmetre està molt per damunt de l'aconsellable al Mediterrani

L'augment de la temperatura ja està alterant el cicle vital marí de moltes espècies 

L'increment de la temperatura està alterant el cicle vital marí de moltes espècies / À Punt NTC

Les altes temperatures tenen les seues conseqüències en l'aigua de la mar, i no és nou. Des de fa anys els estudis científics alerten que el termòmetre està molt per damunt de la norma a la mar Mediterrània.

El grup de científics de l'Institut d'Investigació en Ciència Marina de la Universitat Catòlica de València ha iniciat un estudi de la temperatura marina enfront d'Orpesa. El 25 de juny de l'any passat van prendre imatges, quan instal·laren un sensor per a monitorar la Mediterrània durant un any. Ara han tret la sonda i n'analitzen els resultats. “Estem enllaçant diversos anys i estem detectant que la temperatura, almenys superficial de la mar està molt per damunt del que seria aconsellable o típic de les nostres aigües”, avança el director de l'Imedmar-UCV, José Tena. 

El professor no parla només de l'estiu, ja que també està passant en els mesos més freds de l'any. “A la mar no li dona temps a refredar-se i, per tant, la temperatura no baixa tot el que hauria de baixar”, ha afegit.

Si s’atén a la corba de temperatures, es veu que la més baixa és de 13 graus, un fet que Tena qualifica de “problemàtic”, perquè la normalitat estaria fixada en els 11 graus de mínimes i entre els 24 i els 26 graus de màxima. A més, l'augment de la temperatura ja està alterant el cicle vital marí. “Podem estar canviant el cicle vital de moltes espècies i podem condemnar algunes d'aquestes espècies a desaparéixer abans de temps”, lamenta.

També et pot interessar

stats