València (27,5 °C) i Castelló de Plana (26,5 °C) viuen la nit de juliol més càlida des que hi ha registres

Alacant ha igualat el màxim històric (26,4 °C) en una matinada tòrrida, amb temperatures de vora 26 °C en la major part del territori

La nit ha trencat els registres històrics de calor a les ciutats de València i Castelló de la Plana
La nit ha trencat els registres històrics de calor a les ciutats de València i Castelló de la Plana / Javier Belver (Efe)

Després d'un seguit de jornades de calor extrema, rematades per nits sufocants, el territori ha tornat a passar la matinada en valors tòrrids, per damunt dels 26 °C quasi de forma generalitzada que, una vegada més, han trencat els límits del que fins ara es coneixia en un mes de juliol. Els termòmetres de l'Agència Espanyola de Meteorologia, AEMET, han marcat 27,5 °C de temperatura a València, la mínima més alta en un mes de juliol des que es registren dades a la ciutat. Iguala el valor del 13 d'agost de l'any passat, que fins ara figurava com a rècord històric al nucli urbà.

També s'han trencat els registres de l'observatori de l'aeroport de Manises, on s'ha dormit a 27,3 °C, la nit més càlida de la història a la zona, que supera els 27,1 del 27 de juliol del passat 2022 i els 26,6 del 10 d'agost de 2019.

La sensació de basca ha sigut encara més alta per l'alta humitat i la falta de vent, que han fet experimentar la ciutadania una sensació d'entre 32 i 33 graus, segons l'índex de sensació tèrmica per calor.

Ho saben bé a Castelló de la Plana que també ha patit la nit de juliol més càlida des que es registra la temperatura. Fora d'aquest mes, només s'ha descansat pitjor el 15 d'agost de 1919 (27,0 °C) i el 13 d'agost de 2022 (26,6 °C).

La ciutat d'Alacant ha igualat el rècord de juliol, després passar la nit a 26,4 °C. El registre no es va superar el 13 d'agost del passat 2022, quan es va marcar una mínima de 28,6 °C.

Altres localitats costaneres han marcat valors tòrrids, per damunt dels 25 graus, en una nit de malson perquè intentara dormir sense ventilador o aire condicionat. 27,2 °C. i 27,1 °C. ha marcat el termòmetre a Benidorm i Xàbia (Maria Baixa i Marina Alta), 27 °C a Miramar (Safor) i 26,4 °C a Pego (Marina Alta), 26,2 °C a Oriola (Baix Segura) i Sagunt (Camp de Morvedre) i 26,1 °C a Torreblanca (Baix Maestrat).

Rècord de calor a la mar: 28,56 °C

La calor litoral està connectada amb l'altíssima temperatura del Mediterrani, que aquest dimarts va registrar un valor de 28,56 °C a les boies de València, pura sopa, el registre més alt en la història un mes de juliol. AEMET ha destacat tant l'excepcionalitat de la temperatura com el fet inèdit que s'haja marcat de manera primerenca, abans del 20 de juliol. L'aigua es calfa amb un marge de retard respecte de la calor ambiental, per la qual cosa les veus expertes de l'agència estatal donen per segur que no s'ha tocat sostre i el rècord podria trencar-se fins i tot aquest mateix dijous.

Al marge de la franja costanera, la calor nocturna també ha sufocat moltes localitats d'interior. Les mínimes més altes les han marcades Zarra (Vall Cofrents-Aiora), i Novelda (Vinalopó Mitjà), amb 27,0 °C i 26,1 graus respectivament.

També et pot interessar

stats