Quin és l'origen de les nits tòrrides valencianes?

La causa d'aquestes nits sufocants (per damunt dels 25 graus) que ja hem patit a mitjan juliol estaria en l'excessiu augment de la temperatura del mar

Dues veïnes tracten de combatre la calor a Gorga (el Comtat) a la fresca, amb l'ajuda d'un ventilador
Dues veïnes tracten de combatre la calor a Gorga (Comtat) a la fresca, amb l'ajuda d'un ventilador / À Punt NTC

La ciutat de València fa dos dies encadenava cinc nits per damunt dels 25 graus; és el que es coneix com a "nits tòrrides", en les quals, la calor resulta tan aclaparant, que costa agafar el son. Normalment, aquestes nits arriben en dates més avançades de l'estiu, però enguany s'han avançat ja a meitat de mes. Però quina és la causa d'aquestes jornades nocturnes tan caloroses?

Segons José Ángel Núñez, responsable de Climatologia de l'Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet), les altes temperatures del Mediterrani explicarien aquest fenomen. I és que s'han registrat temperatures marines històriques per al mes de juliol, superant les de l'any passat, ja especialment elevades.

"Ara mateix, a la Comunitat Valenciana, la temperatura mitjana en aigües costaneres és de 27,5, el màxim històric des que hi ha estimacions", explica Núñez. Concretament, la nit de dimarts en la boia de València s'ha registrat una temperatura superior als 28 graus, una xifra especialment preocupant tenint en compte que estem encara a mitjan juliol. 

"Els valors més alts de temperatura de la mar se solen registrar a l'agost, entorn del dia 15. Al juliol, els valors més càlids se solen registrar a final de mes", ha afegit l'expert de l'Aemet. "En aquest cas, estem a 19 de juliol i ja es registrarà probablement el màxim històric en la boia de València, ahir amb una temperatura de 28,4 graus, i si no és hui, serà en els pròxims dies quan se superarà aquest registre", ha precisat Núñez.

L'any passat, el màxim històric en l'àrea del Mediterrani que se situa entre la costa de la Comunitat Valenciana i les illes Balears es va assolir l'11 d'agost, amb una temperatura de la mar que fregava els 30 graus. "La previsió és que la temperatura marina continue augmentant el que resta de setmana; si bé és probable que la setmana vinent s'estabilitze o baixe lleugerament, perquè el vent girarà de llevant a ponent", ha avançat Núñez.

Les altes temperatures marines afecten els ecosistemes i la climatologia

Una temperatura de la mar tan anòmala afecta negativament no sols l'ecosistema marí, sinó també la meteorologia. L'impacte més immediat ja l'estem patint: són les nits amb temperatures per damunt dels 25 graus.

Segons paraules del meteoròleg, "quan la mar està tan càlida, tenim unes temperatures mínimes molt elevades, no sols en la costa, on les últimes nits la temperatura no ha baixat dels 25 graus, sinó també en zones de prelitoral i fins i tot de l'interior". 

També et pot interessar

stats