Onades de calor extrema arreu del món: 54 graus a Califòrnia i rècord de màxima a Roma

Els termòmetres en diverses ciutats del planeta marquen temperatures rècord, mentre la crisi climàtica causa estralls a Corea del Sud i els Estats Units amb pluges torrencials

Vista del cartell que adverteix de calor extrema a la Vall de la Mort, a Califòrnia
Vista del cartell que adverteix de calor extrema a la Vall de la Mort, a Califòrnia / Reuters
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 de juliol 2023 - 10:10 Actualitzat: 18 de juliol 2023 - 20:25

La crisi climàtica porta les temperatures globals a màxims històrics. Onades de calor extremes s'escampen per diverses regions del món aquests dies i disparen els termòmetres en zones dels Estats Units, Europa i la Xina a nous rècords, mentre les autoritats es veuen obligades a prendre mesures per a fer front a aquestes temperatures tan inusualment elevades.

La radiografia a vista d'ocell preocupa l'Organització Mundial de la Salut, que va alertar aquest dilluns que podíem estar en "el dia més calorós de la història" en moltes parts del planeta. "La crisi climàtica no és un avís. Està passant. Inste els líders mundials a ACTUAR ara", ha escrit en Twitter el director de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Com a mostra, algunes xifres. Una ciutat remota de l'àrid nord-oest de la Xina, Sanbao, ha registrat un rècord nacional de 52,2 graus centígrads. Als Estats Units més d'una quarta part de la població, vora cent milions d'habitants, es manté en avís per calor extrema en el sud i l'oest del país. A Europa ha irromput un anticicló que ja s'ha batejat com a Caront —en mitologia grega, el barquer de l'infern— i que poden portar els termòmetres en el sud del Mediterrani a màxims de 47 graus, mentre que en el centre i l'est del Vell Continent la calor també estreny i desperta la por d'incendis i de problemes de salut per als col·lectius més vulnerables. A Corea del Sud colpeja el monsó de l'estiu des de la setmana passada i es compten ja 43 persones mortes i nou 9 parador ignorat. La calor ha batut un rècord de màxima temperatura a Roma, amb 42,9 graus.

Carlo Buontempo, director del Servei de Canvi Climàtic Copernicus de la Unió Europea, assenyala que hi havia un patró clar d'onades de calor cada vegada més freqüents com prediu la ciència. "Ja estem en un territori inexplorat, completament. Mai hem vist res com açò en la nostra memòria viva, en la nostra història", ha dit aquest expert.

La Vall de la Mort de Califòrnia frega els 54 graus

La calor "implacable" continua estenent-se en el sud dels Estats Units, des de Califòrnia fins a Texas, i s'espera aquest dimarts tornen a superar-se diversos rècords, ha assenyalat el Servei Meteorològic Nacional. El 29% de la població del país resideix en regions afectades per les temperatures extremes i el pronòstic per a la jornada és de 48 graus a Phoenix (Arizona); 44 a Las Vegas (Nevada) i 42 a Dallas (Texas). El termòmetre es manté en aquestes constants des de fa dies.

Una jove circula en patinen elèctric durant els avisos de calor excessiva a Houston, al sud-est de Texas
Una jove circula en patinen elèctric durant els avisos de calor excessiva a Houston, al sud-est de Texas / Go Nakamura (Reuters)

En la Vall de la Mort (Califòrnia), que és un dels llocs més calents de la Terra, s'han assolit pics de fins a 56 graus centígrads segons el termòmetre no oficial instal·lat en el centre de visitants Furnace Creek. Tal com arreplega l'agència Reuters, la previsió de presenciar la temperatura més alta mai reconeguda al planeta va congregar els turistes el cap de setmana, que aplaudien mentre les pantalles digitals marcaven els 133 graus Fahrenheit (56,11 Celsius) i els guardaboscs del parc nacional estaven a l'aguait per si algú defallia d'un cop de calor. En tot cas, el rècord oficial registrat per l'Organització Meteorològica Mundial en aquest enclavament és de 134 graus Fahrenheit (56,66 Celsius) en juliol de 1913. I en els termòmetres oficials de Death Valley, el pic màxim de temperatura aquests dies va donar-se el passat 16 de juliol, amb 128 graus Fahrenheit (53,3 Celsius).

Mentrestant, les pluges torrencials agranen el nord-est dels Estats Units amb conseqüències mortals. Les inundacions han causat destrosses notables, talls de carreteres i almenys cinc víctimes mortals i dos menors desapareguts després d'un torrent d'aigua sobtat que va arrossegar més d'una desena de vehicles en una carretera del comtat Bucks (Pennsilvània). A Nova Jersey, el governador, Phil Murphy, ha declarat en les últimes hores l'estat d'emergència a causa de les tempestes intenses a la regió que han danyat les autopistes. I a Connecticut, les inundacions han interromput el trànsit en desenes de carrers i han obligat a suspendre les operacions en l'aeroport Tweed de New Haven.

L'anticicló Caront porta l'infern al sud d'Europa

Un potent anticicló que impulsa aire molt càlid des d'Àfrica ha disparat els termòmetres en el sud d'Europa, des d'Espanya fins als Balcans, on les "temperatures infernals" podrien batre nous rècords. A Itàlia, on li han posat el malnom de Caront, s'espera que les màximes ronden els 47 graus en els pròxims dies a les illes de Sicília i Sardenya. També es trenquen registres històrics en altres parts del país, amb fites mai vistes a Roma —s'esperen fins a 42 graus per als pròxims dies—. No obstant això, malgrat les elevades temperatures, l'activitat als carrers romans no decau i la ciutat continua abarrotada de turistes que intenten sobreviure a la calor entre el tràfec de la capital italiana. No es preveu, ara com ara, el tancament dels monuments a les ciutats més visitades com Roma, Florència o Venècia, com sí que van haver de fer el cap de setmana passat a Atenes amb l'Acròpoli.

Turistes al Coliseu de Roma es protegeixen de la calor
Turistes al Coliseu de Roma es protegeixen de la calor / Remo Casilli (Reuters)

A Espanya ja hem passat dues onades de calor des que va començar l'estiu al juny i la que arriba ara és la tercera, amb una intensitat que "no serà normal ni habitual". Això afavorirà temperatures extremadament altes, entre els 40 i 44 graus, i nits tropicals, en la qual el mercuri no baixarà dels 25 graus en algunes ciutats, segons subratlla l'Agència Estatal de Meteorologia d'Espanya (AEMET). El potent anticicló abasta tota la zona central i occidental de la conca mediterrània i ha obligat a activar els avisos en més de mig país, amb més incidència a Andalusia, on les províncies de Còrdova i Jaén mantenen el nivell roig de risc extrem per màximes fins a 44 graus.

A França, el servei meteorològic ha activat una alerta taronja per calor a la façana mediterrània, on les temperatures poden arribar aquest dimarts fins als 40 graus a l'interior de la Provença.

L'onada de calor ha arribat també als Balcans amb temperatures de 40 graus que aniran encara a més i creixents riscos, tant d'incendis com per a la salut de la població de Montenegro, Albània, Sèrbia, Bòsnia i Hercegovina, Kosovo, Croàcia i Eslovènia.

A Turquia, secundats amb avions i helicòpters, els bombers lluiten contra les flames d'una vintena d'incendis forestals originats el passat cap de setmana en tres províncies del país, enmig d'una onada de calor amb temperatures de fins a 38 graus que encara podrien arribar als 40.

El monsó causa estralls a Corea del Sud

Les fortes pluges monsòniques que agranen Corea del Sud des de la setmana passada no han amainat en les últimes hores en el centre i sud del país, les zones més afectades per un temporal que també ha deixat una factura tràgica. De moment, s'han comptabilitzat 43 morts i nou desapareguts.

Operació de rescat en un túnel negat a Corea del Sud
Operació de rescat en un túnel negat a Corea del Sud / Kim Hong-ji (Reuters)

Alguns residents a la província de Jeolla del Sud i la limítrofa ciutat de Gwangju han hagut de ser evacuats per risc de despreniments, i en total vora 5.000 persones fora de les seues cases en diferents punts de tot el país, segons les últimes dades del Comandament de Desastres i Contramesures d'Emergència. La província de Gyeongsang del Nord encapçala el rànquing amb més víctimes mortals, 21, la majoria a causa de solsides de terra.

D'altra banda, els equips de rescat ja han acabat de drenar el túnel de la ciutat de Cheongju (uns cent quilòmetres al sud de Seül, la capital) en el qual van quedar atrapats dissabte desset vehicles a causa d'una inundació quan es va desbordar el riu Miho. En total, catorze persones van morir en aquest punt interior, mentre s'investiga per què va romandre obert al trànsit el passadís malgrat que s'havien emés alertes sobre la possibilitat que el Miho es desbordara i al fet que els serveis d'emergència van rebre dues trucades avisant que el túnel s'estava omplint d'aigua en les dues hores prèvies a la tragèdia.

També et pot interessar

stats