Una onada de calor recorre Europa amb temperatures de rècord

La massa d’aire molt càlid que arriba des del Sàhara apujarà els termòmetres fins als 44 °C

Imatge de la onada de calor a la platja de la Malvarrosa
Imatge de l'onada de calor a la platja de la Malva-rosa / Kai Forsterling (EFE)

L’anticicló que espenta aire molt càlid des d'Àfrica cap a Europa ha disparat els termòmetres al sud del Mediterrani, mentre que al centre i l’est del continent l’onada de calor també preocupa molt.

Aquesta massa d’aire calent arriba amb una intensitat que “no serà normal ni habitual, que afavorirà temperatures d’entre 40 i 44 °C a Espanya i nits tropicals de més de 25  °C en algunes ciutats de l’estat, segons l’Agència Estatal de Meteorologia. Més de mig país està en alerta, especialment Andalusia on les províncies de Còrdova i Jaén estan en nivell roig de risc extrem per màximes de fins a 44 °C.

A Itàlia s’espera que les temperatures màximes freguen els 47 °C a les illes de Sicília i Sardenya, a més de trencar rècords a Roma que pot arribar als 42 °C. Preocupació també en les zones alpines, ja que “una autèntica llengua de foc d’extracció sahariana” provocarà que a 1.500 metres d’amplitud es podran registrar valors màxims de 28 a 30 °C. A més, a França, el servei meteorològic ha activat una alerta taronja per calor en la façana mediterrània, on les temperatures podrien arribar el dimarts als 40 °C a l'interior de la Provença.

Als Balcans l'onada portarà temperatures de 40 °C que aniran a més i importants riscos, tant d'incendis com per a la salut dels ciutadans de Montenegro, Albània, Sèrbia, Bòsnia i Hercegovina, Kosovo, Croàcia i Eslovènia. Aquestes inusitades temperatures, pròximes als 40 °C en el centre i l'est d'Europa, ha fet sonar les alarmes també en països com Romania o Bulgària, on es temen incendis i problemes en la salut de la població més vulnerable. I a Àustria, els termòmetres van superar el passat cap de setmana els 35 °C, amb pics de fins a 37 en alguns punts de la república alpina acompanyat de diverses tempestes, el punt culminant de l'actual onada.

Amb 39 °C pronosticats per a hui en algunes zones del sud d'Hongria, les autoritats d'aquest país centreeuropeu han declarat el codi roig, la màxima alerta de calor.

També et pot interessar

stats