Compte amb aquests medicaments: poden generar efectes adversos en jornades de molta calor

Els pacients que prenguen diürètics, contra la hipertensió o antidepressius, a més d’antiinflamatoris o l'àcid acetilsalicílic

Alguns medicaments es fan malbé amb la calor / À Punt NTC

Les jornades de calor intensa, com les previstes aquest cap de setmana, poden afectar la salut, però no només per l’exposició a l’ambient calorós o els efectes que pot causar el sol en la pell, també pel risc que comporten certs medicaments. Els diürètics, els antidepressius o els prescrits per a combatre la hipertensió, entre d’altres, poden provocar efectes adversos si es prenen en jornades de molta calor. Però no sols els únics, els farmacèutics alcen la veu d’alarma, sobretot, amb els medicaments de compra lliure, que no requereixen recepta, com els antiinflamatoris o l’ibuprofén, de consum habitual entre la població.

Des del Col·legi Oficial de Farmacèutics de València (Micof) han demanat que, en jornades de molta calor, es pare atenció als tractaments farmacològics, ja que en alguns casos la calor pot generar efectes adversos als pacients que els prenen, una conseqüència més comuna del que sembla.

Entre els medicaments amb els quals s'ha de tindre especial cura, la vocal de Salut Pública del Col·legi de farmacèutics de València, Vicenta Carbonell, destaca els diürètics perquè que poden “propiciar una pèrdua de líquids més gran”, però també apunta als tranquil·litzants i antidepressius, que poden “impedir la pèrdua de calor de l'organisme”. En tercer lloc, Carbonell assenyala els que es prenen contra la hipertensió, que fan “baixar la pressió arterial i agreugen els efectes de calor”.

A més d’aquests medicaments, des del Col·legi de Farmacèutics demanen tindre cura amb aquells medicaments que no requereixen cap classe de prescripció i el pacient pot comprar lliurement a les farmàcies. Entre aquest grup de fàrmacs, Carbonell menciona l'àcid acetilsalicílic o l’ibuprofén, ja que poden “alterar la funció renal en cas de deshidratació”.

En aquest grup de medicaments també trobem els antiàcids, que poden tindre un possible efecte laxant per les sals de magnesi, o els mateixos laxants, que poden implicar risc de deshidratació per diarrea. La farmacèutica també ha assenyalat que, en cas de febre, convé evitar el paracetamol, per “la ineficàcia per a tractar la insolació”, detalla.

S'estima que unes 7.000 presentacions dispensables en farmàcia , requereixen especial precaució durant una onada de calor Vicenta Carbonell - Col·legi de farmacèutics de València

A més dels efectes secundaris que poden comportar certs fàrmacs, en jornades d’altes temperatures, el Col·legi de Farmacèutics de València recomana parar atenció a un aspecte sovint oblidat: el de la conservació dels medicaments.

“S'estima que prop del 50%, unes 7.000 presentacions de les autoritzades i dispensables en farmàcia comunitària, requereixen especial precaució durant una onada de calor. Si parlem de principis actius o fàrmacs, es tractaria d'uns 680 fàrmacs”, ha explicat Vicenta Carbonell.

Com i on conservar els medicaments?

Davant d'aquest risc, com es poden mantindre els medicaments en un ambient adequat? Els farmacèutics aconsellen que els que hagen d’estar entre 2 i 8 graus estiguen sempre en la nevera i s'utilitzen tan prompte com s'hagen tret del frigorífic.

Pel que fa als medicaments que no requereixen conservació en fred, cal conservar-los a no més de 25 °C o 30 °C. Els professionals de la farmàcia aclareixen que aquests medicaments no es degraden en un episodi de calor, com el que es preveu per a aquest cap de setmana, perquè les temperatures superiors a 40 °C a Espanya són puntuals, no constants. Aquests fàrmacs estaran en bones condicions en llocs frescos i secs, per tant, convé evitar les cuines i banys, com indica Carbonell.

Ara bé, la vocal del Col·legi de Farmacèutics de València ha assenyalat que cal tindre en compte que alguns productes, com les cremes, els òvuls o els supositoris són més sensibles a la calor, per la qual cosa, si en obrir-los ha canviat el seu aspecte, “no s'han d'utilitzar”. 

També et pot interessar

stats