L'EMA avisa: abusar de medicaments amb codeïna i ibuprofén pot tindre conseqüències "fatals"

El regulador europeu obliga a modificar el prospecte dels fàrmacs, usats per a tractar el dolor, perquè la ingesta prolongada pot afectar greument els renyons i l'intestí

Embalatge de pastilles d'ibuprofén, en una imatge d'arxiu
Embalatge de pastilles d'ibuprofén, en una imatge d'arxiu / Shutterstock

L'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les sigles angleses) ha llançat un avís sobre els riscs de l'ús prolongat de fàrmacs que inclouen ibuprofén i codeïna en la formulació. El primer és un antiinflamatori no asteroïdeu, mentre que el segon és un opioide i, combinats, s'empren per a tractar el dolor. Ara, en un comunicat publicat el 30 de setembre, el Comité de Farmacovigilància (PRAC) de l'organisme alerta que la ingesta conjunta dels dos principis actius pot provocar "mals renals i gastrointestinals greus, inclús mortals, especialment quan es prenen durant més temps i en dosis més grans del que es recomana".

El regulador europeu apunta que en els últims mesos s'ha tingut constància de morts relacionades amb la ingesta d'aquest tipus de fàrmacs. En concret, revisa "diversos" casos de "toxicitats renals, gastrointestinals i metabòliques" que s'han reportat vinculats amb casos d'abús i dependència que generen els medicaments que contenen codeïna i ibuprofén, alguns dels quals "han estat mortals". Per això, experts de l'EMA aconsellen modificar la informació que conté el prospecte de tots aquells medicaments que combinen els dos components per a incloure una advertència sobre el potencial risc que en comporta l'abús per al sistema renal i gastrointestinal de l'usuari.

El PRAC troba que, quan es pren en dosis per damunt del que és recomanable o durant un període prolongat, la codeïna amb ibuprofén pot afectar els renyons perquè impedeix que eliminen correctament els àcids de la sang a l'orina (acidosi tubular renal). El mal funcionament dels òrgans renals també pot provocar nivells molt baixos de potassi a la sang (hipocalèmia), que alhora pot derivar en símptomes com ara debilitat muscular i marejos. Per tant, tant l'acidosi tubular renal com la hipocalèmia s'afegiran a la informació del producte com a nous efectes secundaris.

Així mateix, l'EMA avisa que el consum repetit de codeïna amb ibuprofén pot generar dependència pel potencial addictiu que tenen els opioides, fet que dispara els riscs d'efectes secundaris perillosos. Aquesta formulació s'utilitza en diversos medicaments que es comercialitzen als països de la Unió Europea, en alguns fins i tot sense recepta mèdica. És per a aquestes últimes situacions on augmenta la dimensió de l'alerta perquè, de fet, els decessos què han fet sospitar el comité expert de l'EMA s'han detectat en estats en què no cal la prescripció mèdica.

No és el cas d'Espanya. Fonts del Consell General de Col·legis de Farmacèutics confirmen a À Punt que en el nostre país hi ha en total set medicaments autoritzats que inclouen en la formulació codeïna i ibuprofén, però només tres es venen al públic a les farmàcies —els quatre restants s'administren només als hospitals—. Són el Neobrufén amb codeïna i dues presentacions de l'Astefor, en comprimits una i en sobres l'altra. Els tres contenen 400 mil·ligrams d'ibuprofén i 30 de codeïna i per a adquirir-los és necessària recepta mèdica.

Des dels Col·legis de Farmacèutics assenyalen que l'alerta sanitària europea té un impacte relatiu a Espanya perquè "ja s'adoptaven precaucions en aquest sentit" des de feia temps. D'entrada, cap persona pot comprar els medicaments afectats sense que li'ls prescriga un facultatiu. Matisen, però, que el canvi en el prospecte que demana l'EMA per a incloure els nous efectes secundaris detectats, nocius per al renyó i el sistema gastrointestinal, sí que pot provocar que l'especialista opte per receptar altres medicaments diferents als pacients que patisquen patologies que suposen algun risc.

Amb les recomanacions de l'EMA, són les autoritats nacionals competents les que decideixen si cal oferir informació addicional en cada país.

També et pot interessar

stats