Creen medicaments deglutibles per a persones que no poden engolir

La disfàgia és un trastorn que impedeix engolir i que afecta 8 de cada 100 espanyols i el 85% dels pacients d'Alzheimer

Medicaments deglutibles d'Aimplas
Medicaments deglutibles d'AIMPLAS / Efe

Persones amb dificultats per a engolir medicaments podran accedir a tractaments amb una estructura física particular que els permeta ingerir-los més fàcilment. És el cas de persones amb disfàgia, un trastorn que impedeix deglutir i engolir i que afecta 8 de cada 100 espanyols; entre ells, un 85% dels pacients d'Alzheimer en algun punt de la malaltia.

S'estima que un 30% dels majors de 65 anys pateix disfàgia, un trastorn "infradiagnosticat, que no es veu, però amb el qual breguen diàriament els sanitaris que tracten persones majors amb determinades patologies", segons ha explicat la investigadora en mecanoquímica i extrusió reactiva de l'Institut Tecnològic del Plàstic (AIMPLAS), Carolina Acosta.

Per això, aquest centre, pertanyent a la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (REDIT), ha posat en marxa el projecte Deglumed, amb el qual busquen noves formulacions de medicaments, suplements nutricionals, vitamines i extractes per a facilitar la deglució i evitar entravessaments que, en molts casos, poden arribar a cobrar-se la vida de les persones amb disfàgia.

Acosta ha indicat que les persones amb aquesta patologia generalment són majors de 70 anys, pacients d'Alzheimer, persones que han patit càncers de coll o cap o que han hagut de passar per l'UCI o estar intubades per covid.

Extrusió i medicaments personalitzats

Fruit de problemes mecànics en la deglució o perquè no s'activa el reflex neuronal que dona l'orde d'engolir, aquestes persones no poden beure o menjar amb normalitat. Per tant, és fàcil que estiguen desnodrides o deshidratades, que s'escanyen i que no puguen incorporar els medicaments que necessiten per a tractar-se les malalties, que generalment es distribueixen en pastilles o dissolts en aigua.

Per això, mitjançant el procediment d'extrusió termofusible (hot-melt extrusion) es busquen nous formats de medicaments que desperten l'orde neuronal d'engolir en les persones amb disfàgia. A més, aquesta tècnica permet crear medicaments totalment personalitzats, que s'adapten al grau de disfunció que presenten els diferents pacients.

També et pot interessar

stats