Un fàrmac experimental alenteix el deteriorament de l’Alzheimer primerenc

El medicament ha aconseguit retardar un 35% el deteriorament cognitiu i un 40% el deteriorament per a fer tasques diàries

Les oficines centrals d'Eli Lilly a San Diego, Califòrnia / À Punt NTC

El medicament experimental contra l’alzheimer primerenc, Donanemab, va alentir en un terç el deteriorament cognitiu i la pèrdua de capacitat per a fer tasques diàries, com la gestió de finances, conduir o la conversa sobre esdeveniments actuals. La farmacèutica Eli Lilly informa aquest dimecres en un comunicat “els resultats positius” de l’estudi en fase III. El medicament va dirigit contra la placa amiloide i s’ha provat en 1.736 participants entre 60 i 85 anys amb alzheimer simptomàtic primerenc. 

El tractament amb Donanemab va alentir el deteriorament clínic en un 35% en comparació amb els qui van rebre placebo i va reduir en un 40% el deteriorament per a fer activitats quotidianes. Amb aquests resultats Lilly assenyala que procedirà a presentar les sol·licituds reglamentàries a escala mundial “al més prompte possible” i, aquest mateix trimestre ho farà davant de l’administració d’aliments i medicaments dels Estats Units d’Amèrica.

Dels participants, el 52% va completar el tractament durant un any i el 72% el va continuar díhuit mesos fins a aconseguir el nivell previst d’eliminació de placa amiloide. Els qui reberen el medicament durant any i mig experimentaren un 39% menys de risc de progressar a la fase següent de la malaltia en comparació amb el placebo.

Malgrat els "resultats positius" de l'assaig i que Donanemab "va alentir significativament" la deterioració cognitiva i funcional de les persones amb Alzheimer, l'empresa va reconéixer que "igual com molts tractaments eficaços per a malalties debilitants i mortals, existeixen riscos associats que poden ser greus i posar en perill la vida".

La vicepresidenta executiva de Lilly, Anne White, va considerar que aquest fàrmac, si s'aprova, "pot representar un important pas cap avant per a les persones amb malaltia d'Alzheimer simptomàtica primerenca i permetre'ls continuar participant en activitats significatives per a ells".

Els efectes anunciats del medicament "són molt similars als d'altres assajos recents amb fàrmacs que actuen sobre la mateixa diana, i mostren una notable coherència en la capacitat d'alentir la deterioració cognitiva en la malaltia d'Alzheimer primerenca", ha explicat la científica Tara Spires-Jones, de la Universitat d’Edimburg.

Spires-Jones va considerar important assenyalar que "el tractament va tindre efectes secundaris greus poc freqüents", com la inflamació cerebral, i xicotets vessaments cerebrals que "semblen haver contribuït a la mort de tres dels participants en l'assaig". Per això els reguladors "hauran de decidir si els beneficis del tractament compensen aquests riscos".

També et pot interessar

stats