Vora 50.000 persones tenen alzhèimer a la Comunitat Valenciana

En el Dia Mundial de l'Alzhèimer es recorda que, entre el 30% i el 40% dels casos a tot Espanya estan encara sense diagnosticar.

Cada any se'n diagnostiquen a tot Espanya uns 40.000 casos nous
Cada any se'n diagnostiquen a tot Espanya uns 40.000 casos nous

Vora 50.000 persones tenen alzhèimer a la Comunitat Valenciana i cada any se'n diagnostiquen a tot Espanya uns 40.000 casos nous, encara que aquesta xifra només arriba a entre el 60% o 70% dels casos totals que existeixen. 

Amb motiu del Dia Mundial de l'Alzhèimer, que se celebra aquest divendres, la Societat Espanyola de Neurologia recorda que entre el 30% i el 40% dels casos d'alzhèimer està encara sense diagnosticar. Aquest infradiagnòstic s'explica perquè els símptomes inicials es confonen, moltes vegades, amb oblits sense importància. 

L'alzhèimer és una malaltia degenerativa física i mental que es presenta d'una manera precoç i progressiva. Les persones afectades presenten alteració de la personalitat i pèrdua de mèmoria i de coordinació.

La investigació en l'àmbit de les malalties neurodegeneratives és complicada, ja què només es pot accedir al teixit deteriorat quan la persona afectada ha mort. Per això, fa més de 20 anys que no s'avança en tractaments per a tractar aquesta malaltia. No ha sigut fins fa poc que s'han obert camins en nous fàrmacs i en el diagnòstic d'aquesta malaltia. 

En l'Hospital La Fe de València s'està aprofundint en el coneixement de l'alzhèimer i d'altres demències mitjançant la participació en assajos clínics amb nous fàrmacs. Com explica el neuròleg d'aquest centre Francisco Vázquez, s'estan estudiant uns fàrmacs que ataquen la beta amiloide, el component principal de les plaques d'amiloide trobades al cervell dels pacients d'alzhèimer, i tracten de paralitzar-ne l'expansió. No serà fins a d'ací a dos o tres anys quan tindran resultats concloents per a saber si la investigació avança en una bona direcció o no. 

A La Fe també s'estan posant en marxa iniciatives innovadores com ara la creació d'un banc de cervells, únic a la Comunitat Valenciana. Aquest instrument proveeix la comunitat investigadora d'una gran quantitat de material de "qualitat" per poder dur a terme els seus projectes, segons indica la coordinadora del biobanc, Raquel Amigo

Pla Nacional d'Alzhèimer

El Ministeri de Sanitat presentarà a les comunitats autònomes el Pla Nacional d'Alzhèimer abans que acabe el 2018. Segons ha explicat la ministra María Luisa Carcedo, una vegada aprovat, el programa es desenvoluparà fins l'any 2022 per a donar resposta a la realitat social d'una malaltia que, en el conjunt d'Espanya, afecta unes 700.000 persones. S'espera que, al 2050, el nombre de casos s'haurà duplicat i s'acostarà als dos milions.

També et pot interessar

stats