El jutjat de Castelló de la Plana alça la mesura que retirava llibres LGTBI d’onze instituts

El tribunal sosté que no s'ha aportat cap prova que el contingut de les 32 guies atempte contra els drets humans

Els 32 llibres LGTBI que l'Ajuntament de Castelló de la Plana vol donar a onze instituts de la ciutat
Els 32 llibres LGTBI que l'Ajuntament de Castelló de la Plana vol donar a onze instituts de la ciutat / Verònica Ruiz

El titular del jutjat contenciós administratiu número 1 de Castelló de la Plana ha alçat la mesura cautelar adoptada per una altra magistrada i sol·licitada per la Fundació Espanyola d'Advocats Cristians que acordava la retirada de 32 llibres de temàtica LGTBI en onze instituts i un centre públic de la ciutat en considerar legal l'actuació de l'Ajuntament. 

Després d'analitzar les al·legacions presentades pel consistori i el ministeri fiscal, el magistrat entén que l'actuació administrativa impugnada té un “fonament legal directe” en la Llei 8/2017, de 7 d'abril, de la Generalitat, del reconeixement del dret a la identitat i a l'expressió de gènere en la Comunitat Valenciana.

Segons recull la resolució, que pot ser recorreguda en apel·lació, “no s'ha aportat cap prova que concórrega en la il·legalitat que la mateixa denúncia en l'actuació municipal", així com tampoc que el contingut dels materials –llibres donats– atempte contra els drets humans.

En la resolució feta públic aquest dilluns pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, l'associació cristiana afirmava que es tracta de llibres amb perspectiva i temàtica LGTBI que "són il·legals des de diversos punts de vista". A més, la fundació al·legava que els llibres incloïen contingut sexualment explícit i feien un escarni continu de les religions.

Ara, el jutjat explica, contràriament al que indica la part demandant, que l'ús que els centres facen dels llibres donats "no depén" de l’Ajuntament de Castelló de la Plana, sinó que s'engloba dins de la llei autonòmica. Aquesta preveu l'existència a les biblioteques púbiques d'obres literàries de la temàtica LGTBI, “que és ja una qüestió aliena a l'acte administratiu impugnat i a la competència municipal, la manera en què puguen ser utilitzats els materials dins del sistema educatiu públic”, indica la resolució.

"No s'ha provat, en definitiva, que l'actuació impugnada poguera causar cap perjuí (...). Acordar la mesura cautelar en aquest cas equivaldria a deixar l'aplicació de les lleis vigents a l'arbitri dels interessos o valoracions subjectives dels particulars", concreta la interlocutòria.

Ruiz considera l'alçament de la mesura com un acte de "justícia social"

La regidora de Cultura, Feminisme i LGTBI de l'Ajuntament, Verònica Ruiz, ha celebrat l'alçament de la mesura cautelar, que considera un acte de "justícia social a favor de la comunitat representada sota les sigles LGTBI i els seus drets".

Ruiz ha assenyalat en un comunicat que s'han assabentat de la decisió a través dels mitjans de comunicació i aquest dimarts estudiaran la resolució amb els serveis jurídics municipals per a conéixer quines implicacions té el dictamen.

La regidora ha subratllat que, amb l'alçament de la mesura, "guanya la democràcia i es compleix amb les lleis que defensen la igualtat i la diversitat".

També et pot interessar

stats