La llista de llibres LGTBI censurats a Castelló es fa viral a les xarxes

Entre els autors i autores de les obres retirades hi ha quatre noms valencians: Fani Grande, Valeria Vegas, Rubén Serrano i Ricard Huerta

Els 32 llibres LGTBI que l'Ajuntament de Castelló de la Plana vol donar a onze instituts de la ciutat
Els 32 llibres LGTBI que l'Ajuntament de Castelló de la Plana vol donar a onze instituts de la ciutat / Verònica Ruiz

La petició de mesures cautelaríssimes per part de la Fundació Espanyola d'Advocats Cristians per a paralitzar el lliurament de llibres LGTBI a onze instituts de Castelló de la Plana, acceptada pel jutjat contenciós administratiu número 1 de la ciutat, ha resultat en una major visibilització d'aquestes obres a les xarxes socials, amb publicacions compartides per milers de persones.

La llista de llibres censurats va ser publicada per la regidora de Feminisme i LGTBI de Castelló, Verònica Ruiz, i ha sigut compartida per diversos comptes que animen a comprar aquestes obres.

Pel que fa als autors i autores, també s'han pronunciat a les xarxes sobre la decisió del jutjat. El periodista valencià Rubén Serrano, autor de No estamos tan bien, ha titllat aquestes mesures de "pur odi" i ha emfasitzat el paper que tenen aquests llibres en l'adolescència de les persones LGTBI.

Una altra autora valenciana, Fani Grande, ha aprofitat per a recordar que aquest diumenge firmarà còpies de Jo soc així a la Fira del Llibre de València.

Des de la Federació Estatal LGTBI+ han alertat que la censura "és el primer pas" i han recordat que en altres països s'han cremat llibres d'aquesta temàtica. Aquesta organització denuncia que la interlocutòria està "marcada per la càrrega ideològica contra el col·lectiu LGTBI".

En aquesta línia, Lambda s'ha mostrat "molt decebuda" amb la decisió judicial i ha reivindicat la seua tasca d'assessorament als centres educatius sobre llibres LGTBI des de fa anys.

La denúncia d'Advocats Cristians afirma que algun dels llibres, destinats a l'alumnat de 12 a 17 anys, "no sols inclouen contingut sexualment explícit, sinó que recorren al constant acarnissament de les religions, no sols de la catòlica, també a l'islam, el judaisme i la religió evangèlica".

Aquestes "circumstàncies d'urgència", segons la magistrada, justifiquen la mesura. El consistori té tres dies per a presentar-hi al·legacions. L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha assegurat aquest diumenge en el 40é Congrés Federal del PSOE que dilluns es reunirà amb la regidora de Feminisme i LGTBI per a obtindre més informació sobre aquesta qüestió.

El conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha anunciat que el seu departament recorrerà davant la justícia el veto dels llibres LGTBI arran del que qualifica d'una denúncia de "l'extrema dreta reaccionaria".

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, també ha mostrat el seu rebuig a la decisió de retirar les obres, que considera "tancar els pas als drets humans" als instituts. Montero ha posat el focus en la funció d'aquesta mena de llibres en la "necessària educació sexual" dels adolescents.

Pel que fa a la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, oferirà una roda de premsa aquest dilluns a la Fira del Llibre de Castelló "en defensa de la tolerància i la diversitat" arran de la retirada de llibres de temàtica LGTBI juntament amb la regidora de Feminisme i LGTBI de Castelló de la Plana, Verònica Ruiz.

Sobre aquesta decisió judicial també s'ha pronunciat el president de l'Argentina, Alberto Fernández, que ha vinculat la Fundació Espanyola d'Advocats Cristians a "l'extrema dreta" de Vox i ha denunciat que afecta "els drets de la població LGBT". El mandatari ha posat amb el llibre El fin del armario, una de les obres que han sigut retirades, de l'escriptor argentí Bruno Bimbi.

També et pot interessar

stats