Vicent Carsí, d'Ucraïna a disparar la mascletà de la plaça de l'Ajuntament de València

El soci de la pirotècnia Tamarit i la seua família són alguns dels centenars de repatriats que han arribat a Espanya. Lamenta deixar arrere un panorama "dantesc"

El pirotècnic José Carsí, dimecres passat a Ucraïna, des d'on va traslladar a À Punt l'ambient que es vivia al país davant l'amenaça russa
El pirotècnic José Carsí, dimecres passat a Ucraïna, des d'on va traslladar a À Punt l'ambient que es vivia al país per l'amenaça russa / À Punt NTC

La mascletà que es dispararà dissabte a la plaça de l’Ajuntament de València serà un homenatge al poble ucraïnés. Així ho ha avançat Vicent Carsí, un dels propietaris de la pirotècnia Tamarit, que estarà a càrrec de la disparà, i que ha sigut un dels 106 espanyols que, juntament amb la seua esposa, una filla i el gendre, ha sigut repatriat aquest dilluns a Espanya, deixant arrere el que ha qualificat d'"eixida traumàtica" i un panorama "dantesc".

Carsí feia les primeres declaracions en arribar a Espanya a Les notícies del matí, on ha avançat que la de dissabte serà una mascletà que recordarà el poble ucraïnés, on assistirà la comunitat ucraïnesa que viu a la Comunitat Valenciana, i que, amb la pólvora, es farà un sentit homenatge "a un poble que sols vol viure en pau", com apuntava el pirotècnic mentre viatjava de Madrid a València en l’AVE per a deixar arrere el malson que han viscut en les últimes hores intentant fugir de la guerra.

Carsí estava amb la seua dona a Ucraïna perquè la filla, que ha tornat a Espanya amb ells, es casava dissabte en aquest país. Els bombardejos russos la matinada de dijous, dels quals els havien advertit uns amics russos amb els quals van sopar dimecres, han canviat tots els plans d’aquesta família, que també està implicada en l’acollida a Espanya de centenars de xiquets ucraïnesos que promou l’entitat valenciana Junts per la Vida.

La família Carsí deixa arrere el malson que han viscut des de la matinada de dijous. Han tardat cinc dies a arribar a la frontera polonesa, des que dijous de vesprada van abandonar la població a la qual està vinculada la seua dona, originària d'Ucraïna.

Com ha admés Carsí en Les notícies del matí, la seua família no va dubtar a abandonar les terres ucraïneses en sentir els primers bombardejos. "El poble on tenim la nostra casa allà té un aeròdrom, per això ha sigut un dels primers punts que ha bombardejat l’exèrcit rus", aclaria el pirotècnic.

"No sabem si la casa que hem deixat allà l’hauran bombardejat", manifestava Vicent Carsí, al mateix temps que afegia que "això ara ja és el que menys importa". Aquesta família, sòcia de la pirotècnica radicada a Alfarrasí, deixa al país en guerra un fill i molts amics, dels quals a penes reben informació. "Rebem informació amb comptagotes", admetia. "Darrere d’una bomba els en cau una altra, estan molt de temps als soterranis, sense llum... és molt difícil comunicar-nos amb ells", lamentava Carsí mentre viatjava, per fi, a la Comunitat Valenciana. 

Carsí ha agraït la policia espanyola i la ucraïnesa l’esforç que han fet traient el comboi en què viatjaven fins a la frontera polonesa per corredors segurs. Han tardat quasi cinc dies a recórrer els 200 quilòmetres que els separaven del país veí, perquè la policia havia d’assegurar-se que el comboi avançava per un camí segur, la qual cosa els obligava en reiterades ocasions a redirigir l’itinerari. "La velocitat mitjana per a arribar fins a Polònia ha sigut de 10 quilòmetres per hora", destacava Carsí.

Fins que ha pogut estar fora del territori ucraïnés, aquest pirotècnic valencià assegura haver sentit "molta por" i "indefensió", pel panorama que anaven trobant a mesura que avançaven, la desesperació de les famílies ucraïneses i la desinformació. "No saps exactament què està passant", recordava Carsí mentre arribava en tren a València. 

També et pot interessar

stats