La Comunitat Valenciana acollirà 560 xiquets i xiquetes ucraïneses la setmana que ve

La Fundació Junts per la Vida i el consolat d'Ucraïna a València estan organitzant l'evacuació des de zones com Txernòbil i el Donbass

Una dona ucraïnesa abraça la seua filla mentre intenten fugir de la guerra
Una dona ucraïnesa abraça la filla mentre intenten fugir de la guerra / Luis Lidón (Efe)

La Fundació Junts per la Vida i el consolat d'Ucraïna a València estan organitzant l'evacuació d'uns 560 xiquets i xiquetes i alguns adults d'Ucraïna a València, a través de Polònia, en una iniciativa que té el suport de la Generalitat i que es preveu per a la setmana que ve.

Segons ha explicat Junts per la Vida en una nota de premsa, la idea és portar a València tots els xiquets i xiquetes ucraïnesos que siga possible i algunes persones adultes que tracten de fugir de la guerra a Ucraïna per la invasió de Rússia.

Malgrat que encara no hi ha una data exacta per a l’evacuació, l'ONG espera que puga ser la setmana que ve. La presidenta de la Fundació Junts per la Vida de la Comunitat Valenciana, Clara Arnal, té previst desplaçar-se dimarts vinent a Polònia per a organitzar des d'allí l'arribada dels evacuats i evacuades i el viatge en avió a València.

La seua idea és desplaçar-los en autobusos fins a travessar la frontera amb Polònia, i, des d'allí, en tres vols xàrter fins a València. Es tracta d’establir un corredor aeri per al qual s'estan gestionant avions sencers amb diverses companyies, però hauran d’eixir de Cracòvia i no d’un aeroport pròxim a la frontera, perquè aquests aeroports ja tenen ocupat tot el seu espai aeri, segons ha concretat l'ONG.

El cònsol honorari d'Ucraïna a València, Pablo Gil, ja ha presentat la proposta a la Generalitat després d'haver-se reunit amb el president Ximo Puig, que ha oferit "l'ajuda necessària" per a l'evacuació.

Acollits per famílies valencianes

Tant el consolat com la Fundació també treballen en la preparació de la documentació necessària per a traslladar els evacuats. De fet, l'ONG ja elabora la llista de menors que han d'evacuar, i està col·laborant amb altres associacions d'acolliment familiar.

Segons ha especificat Junts per la Vida, els xiquets i xiquetes que arribaran són de les zones de Txernòbil i el Donbass i els acolliran famílies valencianes que col·laboren en els programes d'acolliment humanitari a l'estiu que programa la Fundació des de fa vint anys.

La resposta de les famílies ha sigut tal que "ja n'hi ha suficients", i no són necessàries més famílies d'acolliment.

Segons Clara Arnal, la xicalla està patint els horrors del conflicte. “Han de refugiar-se en soterranis i hi ha escassetat de tot", explica, i l’objectiu d’evacuar-los a València és que puguen “descansar de la guerra i de la por que els causen les bombes que cauen prop de sa casa".

També et pot interessar

stats