Jaime Giner: "Un farmacèutic destina deu hores setmanals a buscar medicaments per falta de subministrament"
El president del Col·legi de Farmacèutics de València aposta per una sanitat transversal i afirma que un dels reptes és "la integració del farmacèutic en el Sistema Nacional de Salut"
El president del Col·legi de Farmacèutics de València (MICOF), Jaime Giner, ha destacat en Les notícies del matí que el farmacèutic "destina deu hores a la setmana" a buscar medicaments per falta de subministrament i "això és una pèrdua del sistema que hem de solucionar".
Per a resoldre aquest problema, Giner ha explicat que en el Congrés Nacional Farmacèutic celebrat la passada setmana a València han reclamat "transformar la sanitat en companyia del farmacèutic".
Segons ha afegit, "si tinguera les competències", moltes vegades el farmacèutic podria solucionar la falta d'un medicament canviant pastilles per xarop o per sobres, amb la mateixa fitxa tècnica, "però no ens ho permeten".
"Ara sembla que hi ha més sensibilitat, però haurà de canviar la llei de garanties i donar-nos les competències", ha dit.
El desabastiment de medicaments a les farmàcies és un tema puntual, però reconeix que estem en un món global i la dependència del mercat asiàtic comporta problemes. Per això el president del Col·legi de Farmacèutics de València apunta a la necessitat d'impulsar la fabricació a Espanya.
"Un dels reptes és la integració del farmacèutic en el Sistema Nacional de Salut"
Giner ha apostat per una sanitat transversal. "El pacient no és de ningú, sinó de tot el sistema sanitari", ha assegurat, i eixe és el futur cap on ha d'anar la sanitat. Per a això, ha dit que un dels reptes és la integració del farmacèutic en el Sistema Nacional de Salut.
En aquest sentit, apunta que el farmacèutic té un gran paper en temes de salut pública i pot ajudar a un sistema sanitari "que col·lapsarà i on estem ja en una situació on donen cites de deu dies per a problemes aguts".
"La farmàcia ha de col·laborar, no volem diagnosticar, no és el nostre paper, però sí protocol·litzar que és el que hem fet sempre, que és la indicació farmacèutica. Està feta la protocol·lització amb societats científiques, falta que l'administració integre això en el sistema d'atenció primària i que els registres que es facen en farmàcia es compartisquen i es comuniquen amb atenció primària. Això per a mi seria fonamental i descongestionaria aquest tema".
Detectar els efectes de la soledat
En municipis menuts, les farmàcies són més que un dispensari de medicaments i acaben d'encetar un programa pilot per a ajudar a detectar els efectes negatius de la soledat no desitjada.
Segons ha explicat, "en les zones rurals busquem donar un servei sanitari i social important per a intentar protegir els ciutadans d'eixes poblacions i evitar que la soledat porte a un despoblament accelerat".