Els problemes de subministrament de fàrmacs van afectar 475 medicaments l'any 2023

El 93% dels fàrmacs que van donar problemes podien ser substituïts per una altra alternativa

Per grups terapèutics, la xifra major va ser la que van registrar els medicaments per al sistema nerviós (17,9%), cardiovascular (17,1%) i digestiu (14,9%) / À Punt NTC

El 2023 es va registrar un nou màxim de problemes de subministrament de fàrmacs, amb 475 medicaments afectats i una mitjana de 92 a la setmana, un 30% més que l'any anterior. L’increment ha estat marcat per la crisi ja resolta de l'amoxicil·lina pediàtrica i l'antidiabètic ozempic, que encadena més d'un any d'escassesa en les farmàcies.

Són els principals resultats del Balanç 2023 de les incidències en el subministrament de medicaments presentat aquest dijous en el 23 Congrés Nacional Farmacèutic que reuneix a València més de 2.000 professionals del sector.

Les dades recollides pel Centre d'Informació sobre el Subministrament de Medicaments (Cismed), amb les notificacions en temps real que li subministren més de 10.000 farmàcies, revelen un nou increment de les incidències de fins al 30%, encara que a un ritme menor que l'any passat, quan es van disparar un 150% respecte del 2022.

Problemes que venen des de lluny, que no són exclusius d'Espanya i que "no se solucionaran tan fàcilment", ha recordat el president del Consell General de Col·legis Farmacèutics, Jesús Aguilar, abans de posar l'accent en aquesta dada: cada farmacèutic europeu perd deu hores a la setmana buscant medicaments que escassegen.

No obstant això, també ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat: el 93% dels fàrmacs que van donar problemes podien ser substituïts per una altra alternativa.

Per grups terapèutics, la xifra major va ser la que van registrar els medicaments per al sistema nerviós (17,9%), cardiovascular (17,1%) i digestiu (14,9%), seguits dels del sistema respiratori (13,5%), del musculoesquelètic (7,8%) i dermatològics (7,1%).

La duració mitjana d'una incidència de subministrament se situa en poc més de quatre setmanes, encara que sol ser un problema recurrent que es repeteix al llarg de l'any. De fet, la probabilitat que un medicament amb problemes continue faltant a la setmana següent és del 80%.

També et pot interessar

stats