La UE respon a Trump que les negociacions comercials han de regir-se pel "respecte mutu, no per les amenaces"

Brussel·les continua oberta a un acord aranzelari que beneficie les dos parts i adverteix que estan "preparats" per a defensar els interessos comunitaris

El comissari europeu de Comerç, Maroš Šefčovič, en una sessió del Parlament Europeu
El comissari europeu de Comerç, Maros Sefcovic, en una sessió del Parlament Europeu / Olivier Hoslet (Reuters)

Brussel·les ha respost este divendres l'últim anunci aranzelari de Donald Trump i ha exigit que les relacions comercials entre la Unió Europea i els Estats Units han de regir-se pel "respecte mutu, no per les amenaces". El comissari de Comerç, Maros Sefcovic, ha llançat este missatge en la xarxa social X després de mantindre una llarga conversa per telèfon amb l'homòleg estatunidenc, Jamieson Greer. "Estem preparats per a defensar els nostres interessos", ha advertit l'eslovac després de les amenaces que el president estatunidenc ha difós tant per la seua plataforma social, Truth, i en declaracions des del Despatx Oval, advertint que pot gravar les importacions europees amb aranzels del 50% a partir de l'1 de juny.

La UE està "plenament" compromesa a buscar un acord aranzelari amb Washington que beneficie les dos parts, ha manifestat Sefcovic. Igualment, ha recalcat que la Comissió Europea continua disposada "a treballar de bona fe" darrere d'eixe objectiu.

Tot i que fa setmanes que Brussel·les i la Casa Blanca estan immerses en una negociació per a tractar d'arribar a una entesa sobre les relacions comercials, l'últim colp damunt de la taula de Trump ha tornat a remoure el tauler. El mandatari nord-americà ha al·legat que és difícil tractar amb els països europeus sobre l'assumpte i ha insistit que les converses "no estan donant fruits". A més, ha insistit que la UE va ser "creada amb l'objectiu principal d'aprofitar-se dels Estats Units en el comerç" i que els han tractat "molt malament al llarg dels anys". "S'han aprofitat de nosaltres, tenim un gran dèficit amb ells", ha assegurat.

Posteriorment, el dirigent republicà ha matisat les seues declaracions i ha dit que "no s'aplicarà cap aranzel si el producte es fabrica als Estats Units". Per això, s'ha mostrat convençut que el bloc comunitari no haurà de suportar finalment el gravamen del 50% perquè "el que faran és enviar les seues empreses als Estats Units i construir-hi les seues plantes".

El passat 15 de maig, la Unió Europea va anunciar que havia acordat amb Washington intensificar les negociacions tècniques per a arribar a un acord sobre els aranzels impulsats per Trump. El nord-americà ha adoptat contra els socis comercials diverses mesures proteccionistes, algunes de les quals han quedat en suspens temporalment mentre s'intenta buscar un consens. Les que han entrat en vigor inclouen aranzels del 25% sobre l'acer, l'alumini i derivats; del 25% sobre els automòbils, camions lleugers i determinades peces d'automòbils importats, i un aranzel de base del 10% aplicable a tots els socis comercials dels Estats Units. En el cas de la UE, eixe gravamen del 10% podria arribar al 20% una vegada que expire l'actual treva, el pròxim 9 de juliol.

Per part seua, la Comissió Europea ha adoptat contramesures per a respondre els aranzels estatunidencs sobre l'acer, l'alumini i derivats, però tot seguit les va suspendre fins al 14 de juliol per a deixar marge a les negociacions. I actualment estudia noves iniciatives —en consultes fins al 10 de juny—, per valor d'uns 100.000 milions d'euros i que afectarien productes agrícoles i industrials estatunidencs, des d'avions fins al whisky bourbon, si fracassen les converses.

El Consell demana una veu "única" a Europa

La consellera d'Indústria, Marián Cano, s'ha pronunciat este dissabte des de Castalla sobre els aranzels que Trump amenaça d'imposar. El gabinet liderat per Carlos Mazón aposta per mantindre una "única veu" en les negociacions amb l'administració nord-americana, que ha d'estar liderada per la UE. Cano, a més, ha remarcat que el govern autonòmic està adoptant una política de proximitat amb els sectors valencians i ha insistit que cal "monitorar" l'escenari internacional per a no prendre "mesures precipitades".

També et pot interessar

stats