Artistes valencians es deslliguen dels festivals que gestiona un fons proisraelià

KKR, a qui vinculen amb la promoció immobiliària als territoris ocupats a Palestina, és propietari del Festival de les Arts, el FIB o l'Arenal Sound

El públic del Festival Internacional de Benicàssim (FIB) / Shutterstock (Christian Bertrand)

Desenes d’artistes i bandes fan costat a Gaza i es rebel·len per qualsevol negoci vinculat a Israel, com és el cas dels festivals. I cada dia se sumen més grups a esta revolució. Els últims han sigut els valencians La Fúmiga, que han renunciat a participar en qualsevol festival de música vinculat a Kohlberg Kravis Roberts (KKR), un fons d'inversió proisraelià que té un autèntic monopoli en el sector. 

Fa tot just una setmana, el diari El Salto feia públic que KKR havia adquirit Superstruct Entertainment, grup que organitza fins a huitanta festivals a tot el món. Prèviament, a principis del 2023, Superstruct va adquirir per vora 120 milions d’euros els deu festivals que organitzava la promotora valenciana The Music Republic, entre els quals es troben el Festival de les Arts, el Festival Internacional de Benicàssim (FIB) o l'Arenal Sound. També ha passat a les mans del fons la promotora Sharemusic!, amb festivals com I love reggaeton, Love the 90's o Love the Twenties, que se celebren a València i Alacant. 

Tal com remarcava El Salto, KKR, que es converteix ara en una de les principals promotores musicals al món, un fons d'inversió estatunidenc que participa en la promoció immobiliària en els territoris ocupats per Israel a Palestina, a més d’invertir en firmes israelianes de ciberseguretat i aportar capital per a centres de dades. 

En fer-se pública esta informació, la llista d'artistes que s'han despenjat dels cartells d'estos i altres festivals no para de créixer. A més de La Fúmiga, estan Los de Marras, La Raíz, Los Chicos del Maíz, Sons of Aguirre o El último ke cierre. 

A causa de la rebel·lió dels artistes i bandes, els festivals també han intentat donar explicacions amb un comunicat. És el cas del Festival Sónar de Barcelona, el Viña Rock, el Resurrection Fest i també Sharemusic!, que s’han desvinculat de qualsevol acció del fons KKR i han expressat la solidaritat amb la població civil palestina.

Urtasun diu que KKR “no és benvingut” a Espanya

El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha afirmat que el fons KKR “no és benvingut” a Espanya i ha admés que li preocupa la seua “penetració” en festivals de música espanyols per la vinculació amb l'expansió dels “assentaments il·legals” a Palestina. A més, ha ressaltat que la seua presència “ja té afectacions” perquè “evidentment” hi ha alguns artistes que han decidit cancel·lar la seua participació. “Soc perfectament conscient d'això i ací el que és molt important és que des de les institucions el que hem de tractar de garantir és que la cultura no es veja tacada per la participació d'esta mena de fons”, ha subratllat.

Segons Urtasun, s'han d'establir mesures perquè fons que participen “d'unes accions que són completament il·legals” com l'expansió dels “assentaments il·legals” a Palestina no puguen entrar en el mercat únic europeu, ni en la cultura, ni en l'energia ni en cap altre sector estratègic. “Fa molts anys que denunciem i que treballem perquè totes aquelles empreses que tenen activitat econòmica als assentaments il·legals en Palestina no puguen tindre una activitat normalitzada dins del mercat únic de la Unió Europea”, ha recordat.

També et pot interessar

stats