Els infermers insten Sanitat a fer “un sobreesforç” i no acomiadar personal perquè encara no hi ha “normalitat sanitària”

El Consell d’Infermeria creu que calen professionals perquè els ambulatoris segueixen saturats i hi ha llargues llistes d’espera

Dues infermeres preparen les dosis per a vacunar els majors d'una residència
Dues infermeres preparen les dosis per a vacunar els majors d'una residència / À Punt NTC

La Conselleria de Sanitat Universal hauria de fer un sobreesforç econòmic i evitar l’acomiadament de vora 3.000 dels 9.000 sanitaris que es van contractar de manera extraordinària per a atendre l’increment de treball derivat de la pandèmia, professionals que finalitzaran el contracte dilluns. Així ho veu el Consell d’Infermeria de la Comunitat Valenciana, Cecova. 

“Volem que la conselleria recapacite i mantinga els sanitaris que vol acomiadar a partir de la pròxima setmana perquè la normalitat sanitària encara no s’ha assolit. En els centres de salut i els hospitals queda molta faena per fer”, argumentava el president de Cecova, Juan José Tirado, en una entrevista en Les notícies del matí

El representant dels infermers argumenta que, a partir de la setmana que ve, encara caldrà el treball d’eixos professionals que seran desptxats dilluns. “S’ha de posar la sanitat a zero”, ha afirmat en referència al col·lapse que ha provocat la pandèmia en els últims mesos i que encara no s’ha dissolt del tot. 

Tirado ha apuntat que hi ha llargues llistes d’espera i que els “ambulatoris estan desbordats, encara tenen més treball de l'habitual”. A aquestes circumstàncies, que ha defensat el president del Cecova, Tirado ha afegit que els sanitaris començaran el període vacacional d'ací a unes setmanes, com passa en la resta de sectors laborals durant l’estiu, i que la proporció d’infermers per habitant és més baixa a la Comunitat Valenciana que a la resta d’Espanya i d’Europa. 

Si s’allargara el contracte als sanitaris que la Generalitat planeja acomiadar, assumint un sobreesforç econòmic que Tirado ha xifrat en 140 milions d’euros, “es podria començar l’any amb el funcionament normal de la sanitat valenciana, que ara mateix no s’ha recuperat”.

Quant a la manera en què s’ha comunicat als sanitaris afectats la finalització del contracte, que ha sigut objecte de polèmica en els últims dies perquè un sindicat va denunciar que es feia per mitjà d'un missatge de WhatsApp –aspecte que ha confirmat Tirado–, el portaveu del Cecova ha dit que, segons ha avançat Sanitat Universal en un comunicat, divendres els responsables de la contractació de la conselleria telefonaran als afectats per a transmetre’ls el comiat. 

Per als infermers, el fet de comunicar als treballadors aquesta notícia per WhatsApp suposa “una falta de respecte” cap als afectats. “A qualsevol treballador se li comunica 15 dies abans la finalització del seu contracte, en el cas dels sanitaris, la conselleria no ha tingut el comportament adequat, a pesar de tot el que aquests s’han esforçat. La conselleria hauria d’haver sigut més coherent”, ha argumentat durant l’entrevista en Les notícies del matí

Així mateix, Tirado ha afegit que la incertesa respecte a la pròrroga o no del contracte ha provocat inquietud entre els infermers, molts d’ells preocupats per la seua continuïtat.

També et pot interessar

stats