Creix la xifra d'infermeres cremades i amb problemes per la Covid-19

El sindicat Satse ha realitzat una enquesta que mostra com enguany ha pujat 17 punts la xifra de professionals que pateixen aquest síndrome a la Comunitat Valenciana

Unes infermeres realitzen proves PCR
Unes infermeres realitzen proves PCR / À Punt NTC

El sector sanitari està acusant els llargs i durs mesos de lluita contra la Covid-19. El sindicat Satse ha explicat en un comunicat que en els últims mesos ha crescut 17 punts la sensació d'estar cremat al treball, s'ha passat d'un 51% a un 68%, mentre que l'estrés ha augmentat d'un 77% a més d'un 92%, 15 punts més. La sensació d'esgotament emocional també ha pujat mentre que baixa el sentiment de realització professional en vora 15 punts.

Satse analitza anualment la realitat física i emocional dels infermers i infermeres valencianes. En aquest cas, els resultats reflecteixen un fort impacte de la Covid-19. Set de cada deu infermers i infermeres consultats asseguren patir la síndrome del professional cremat i quasi nou de cada deu se senten estressats, mentre que l'ansietat, el temor o l'angoixa afecta a la pràctica totalitat d'aquests professionals.

Satse remarca que l'enquesta evidència "de manera clara i rotunda que la falta de protecció, mitjans i professionals ha perjudicat el conjunt de les infermeres i infermers de la Comunitat Valenciana que s'han dedicat des de l'inici de la pandèmia a cuidar i atendre milers de persones posant en tot moment en clar risc la seua salut i seguretat, així com la de les seues persones més pròximes". Estrés, ansietat, alternacions del son o en l'apetit, irritabilitat, problemes de concentració, problemes físics i també sexuals formen part de les conseqüències que detalla el sondeig.

“La pandèmia ha passat una clara factura a la salut física, psicològica i emocional de les infermeres i els infermers i, de moment, l'administració autonòmica no ha avançat en el seu compromís reiterat de millorar les condicions laborals i professionals perquè puguen atendre i cuidar els altres en entorns laborals saludables”, resumeix el sindicat.

També et pot interessar

stats