Infermeres i infermers demanen més protagonisme

Coincidint amb el dia d'aquesta professió, reclamen millor dotació de les plantilles, més estabilitat i millors condicions laborals

Infermeres, en una imatge d'arxiu
Infermeres, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
12 de maig 2021 - 11:22

Columna vertebral, multifuncionals i incansables al peu del canó. Els infermers i les infermeres reclamen ara també més protagonisme. I ho fan amb motiu de la celebració, aquest dimecres, del Dia Internacional de la Infermeria.

La pandèmia ha posat en relleu la importància i el treball d'aquests professionals sanitaris. Les peticions arriben des de diferents llocs. Aquest dimecres, el sindicat d'infermeria Satse ha demanat que les diferents administracions “aprofiten el gran valor que aporten les infermeres i infermers”.

El sindicat també ha tornat a demanar al Ministeri de Sanitat i a les conselleries de salut de les diferents comunitats autònomes “que realment aposten per les infermeres i infermers, propiciant un reforç de les plantilles d'aquests professionals en tots els serveis de salut”.

El Congrés dels Diputats, ha recordat Satse en un comunicat, va coincidir en la necessitat d'incrementar la xifra d’infermers i infermeres a Espanya, que pateix un “dèficit crònic” d’aquests professionals amb cinc treballadors per cada 1.000 habitants quan la mitjana europea és de nou. I la Comunitat Valenciana està, a més, lluny de la mitjana espanyola.

A la Comunitat Valenciana hi ha 520 infermeres i infermers per cada 100.000 habitants, segons les dades oferides a l'octubre passat pel Consell General d'Infermeria. El nostre territori se situa entre les tres autonomies amb una ràtio més baixa i lluny de la mitjana nacional, que d'acord amb l'últim informe de l'Institut Nacional d'Estadística, se situa en 642 infermeres per cada 100.000 habitants.

“En el Dia Internacional de la Infermeria i, especialment enguany, després de molts mesos de lluita sense descans contra el Covid-19, reivindiquem poder continuar treballant en la millora de la salut, benestar i qualitat de vida de tots i totes de la millor manera que sabem que és cuidant sobre la base del nostre coneixement, compromís, qualificació i esforç”, conclou Satse.

Participar en el disseny dels sistemes de salut

No és el únic col·lectiu que demana que els escolten. En una jornada organitzada aquest dimarts a Las Palmas pel col·legi oficial professional, el col·lectiu reclama que la seua visió es tinga en compte “a l’hora de dissenyar els sistemes de salut del futur perquè se centren en les persones”. I reclamen empoderar els professionals, així com garantir-los més estabilitat i millors condicions laborals.

També la Central Sindical Independent i de Funcionaris (Csif) ha reclamat una millora en les condicions de treball per a la infermeria, així com una revisió de les seues competències i funcions.

El sindicat considera que la pandèmia ha posat al descobert les mancances del sistema sanitari, per la qual cosa consideren "necessari" augmentar el personal d'Infermeria. Csif estima que les plantilles han d'ampliar-se en unes 120.000 infermeres i almenys 45.000 tècnics en cures auxiliars d'infermeria per a aproximar Espanya a la ràtio mitjana dels països de l'OCDE.

També et pot interessar

stats