A la cua de professionals d'infermeria per habitant

Amb 520 infermers i infermeres per cada 100.000 habitants, la valenciana és una de les tres autonomies amb la ratio més baixa.

VÍDEO | A la cua de professionals d'infermeria per habitant

A la Comunitat Valenciana hi ha 520 infermeres i infermers per cada 100.000 habitants, segons les dades del Consell General d'Infermeria. El nostre territori se situa entre les tres autonomies amb una ràtio més baixa i lluny de la mitjana nacional, que d'acord amb l'últim informe de l'Institut Nacional d'Estadística, se situa en 642 infermeres per cada 100.000 habitants. La mitjana espanyola tampoc s'acosta a la ràtio que recomana la Unió Europea, que va establir-se en 842.

Aquesta mancança de professionals s'ha vist agreujada amb l'arribada de la crisi de la Covid-19. Per arribar a una xifra adequada, a la Comunitat Valenciana s'haurien de contractar vora 17.000 infermeres i infermers. Per la seua banda, el Consell General d'Infermeria d'Espanya estima que per a fer front a aquesta situació, a tot l'Estat es necessitarien contractar al voltant de 154.000 professionals. 15.000 d'aquestes infermeres per contractar haurien d'estar destinades a l'atenció primària, ja que aquests departaments juguen un rol crucial a l'hora de contindre la pandèmia.

Infermeres a les escoles

D’altra banda, la Conselleria d'Educació ha anunciat que les infermeres escolars contractades pels ajuntaments podran entrar als centres educatius. Des del Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana i des de les principals associacions d'infermeres de l'àmbit pediàtric valoren positivament la rectificació de la Conselleria d'Educació que, en lloc d'apostar pels professionals sanitaris, va decidir designar docents com a responsables Covid. Aquests i aquestes responsables són actualment els encarregats de contactar amb la conselleria en cas de detectar-se contagis.

Ara el Consell d'Infermeria demana a la Conselleria d'Educació que vaja més allà. Concretament, proposen que s'incloga la figura de la infermera escolar en els protocols de tornada a les aules de la Comunitat Valenciana per a donar suport i assegurar la tasca que desenvolupen als col·legis. Recorden que estan participant de manera activa en la detecció i gestió dels casos, a més de resoldre els dubtes de progenitors i professorat.

També et pot interessar

stats