La incidència entre les persones en la vintena es dispara per damunt dels 200 casos per 100.000 habitants

Més de la meitat dels positius confirmats en els últims dos dies són de persones que tenen entre 15 i 29 anys

Un macrobrot originat als viatges de fi de curs a Mallorca suma més de 1.000 contagis
Un macrobrot originat als viatges de fi de curs a Mallorca suma més de 1.000 contagis / Lavandeira jr (Efe)

L'explosió de casos positius després dels viatges de fi de curs han fet palesa la vulnerabilitat davant l'expansió d'un virus que encara no ha sigut superat. Amb més de 1.167 contagis confirmats a tot Espanya, 89 d'ells de 8 instituts de la Comunitat Valenciana, i prop de 5.000 persones en quarantena, el macrobrot originat a Mallorca ha contribuït a l'augment exponencial de la incidència entre la població menor de trenta anys, amb una incidència propera als 200 casos per cada 100.000 habitants.

En aquest fet va insistir aquest dimarts el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui va recordar que la major part dels casos en aquest grup d'edat "són asimptomàtics, però no sempre és així". Tot i que l'ocupació de llits als hospitals valencians ha passat de 137 a 126 en la darrera setmana, el cap del Consell va informar que en aquests moments, 20 joves menors de 34 anys es troben ingressats en planta d'hospitals valencians, i va recordar que un jove de només 18 anys, que es va contagiar a Mallorca, es troba ingressat a l'UCI de l'Hospital General Universitari d'Elx.

Puig també va incidir en el fet que un 52% dels contagis detectats corresponen a persones d'entre 15 i 29 anys, i un 62% dels brots tenen origen social. El resultat d'aquests nous casos positius és l'acceleració d'una tendència cada vegada més marcada: mentre l'avanç de la vacunació permet abaixar la incidència de les persones majors, la relaxació de les mesures fa que aquesta augmente de manera exponencial entre la població no immunitzada.

La incidència acumulada de la població d'entre 20 i 29 triplica la mitjana de la Comunitat Valenciana

La darrera actualització de les dades per grups d'edat de la Conselleria de Sanitat Universal evidencien un repunt molt significatiu dels casos entre la població d'entre 10 i 29 anys, que acumula més de la meitat dels casos positius detectats en les darreres dues setmanes. Crida especialment l'atenció la franja d'edat d'entre 20 i 29 anys, que presenta una incidència acumulada a 14 dies de 239 casos per cada 100.000 habitants. La xifra triplica la mitjana valenciana, de 83 casos, i es troba molt per damunt de la mitjana a tot Espanya, prop dels 100.

L'evolució més accelerada, però, la presenta la població d'entre 10 i 19 anys, franja d'edat en què es troben la major part dels afectats pel macrobrot originat a Mallorca. Tot i que la incidència és menor, amb 131 casos, la xifra triplica els 67 casos per cada 100.000 habitants de fa dues setmanes. Augmenta també la incidència entre la població d'entre 30 i 39 anys, que passa de 63 casos a 86 en dues setmanes. Són aquests tres grups els responsables únics d'una progressiva pujada de la incidència total a la Comunitat Valenciana, que després del darrer repunt de casos ha incrementat en huit punts en només 24 hores.

L'evolució de la vacuna i la relaxació de les mesures: claus en el canvi de tendència

La variació de les dades respecte al començament de gener, poc després que s'iniciara la campanya de vacunació a la Comunitat Valenciana, evidencia, d'una banda, que l'avanç de la campanya de vacunació genera un progressiu descens en la incidència entre la població major, i d'altra, que la relaxació de les mesures durant el mes de juny ha provocat un accelerat augment dels casos entre la població jove.

En la següent visualització es poden apreciar les diferències entre el percentatge d'incidència que acumulava cada grup a principis d'any i ara. Tots els grups majors de 50 han baixat en el percentatge d'incidència, mentre que els menors l'han pujat. Les persones d'entre 20 i 29 anys són les que més incrementada han vist aquesta taxa, amb una pujada de més de 18 punts, seguits del grup d'entre 10 i 19, que n'augmenta en més de 10.

L'avanç de la vacunació jove per a combatre la tendència

Només un 5% de la població menor de 30 anys a la Comunitat Valenciana està immunitzada amb la pauta completa de vacunació contra la Covid-19 enfront del 62% de la resta de la població. L'arribada de la vacunació dels més joves, almenys en les primeres dosis de la vacuna, podria aturar una situació epidemiològica que s'agreuja amb el pas dels dies i que preocupa el Consell per la contribució a l'expansió de noves variants, com ara la delta.

Per aquesta raó, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la vacunació de joves de 30 a 39 anys s'avançarà al pròxim dilluns 5 de juliol a tots els pobles i ciutats de la Comunitat Valenciana, 12 dies abans del que estava previst: "Juliol serà el mes de la vacunació dels menors de 40 anys", ha asegurat el president. Puig també ha deixat clara que la vacunació dels joves és ara "una prioritat" per al Consell.

També et pot interessar

stats