Algunes hipòtesis sobre l'afonament de l'edifici

Diversos arquitectes consideren com a factors a tindre en compte les pluges torrencials, l'orografia de la zona i les noves construccions que estan fent-se

Els bombers en l'edifici que es va assolar a la urbanització Font Nova de Peníscola / Twitter: @GVA112

En paral·lel a les tasques de rescat ja està en marxa una investigació sobre les possibles causes de l'afonament de l'edifici a la urbanització Font Nova de Peníscola. Diversos arquitectes amb els quals ha parlat À Punt consideren com a factors a tindre en compte les pluges torrencials que han caigut en les últimes hores, l'orografia de la zona i les noves construccions que estan fent-se. Des de la Conselleria d'Habitatge apunten al tipus de construcció com a clau en el col·lapse de l'edifici, encara no s'han confirmat oficialment les causes de l'afonament.

Tant els arquitectes municipals com un equip de la Conselleria d'Habitatge estan investigant sobre el terreny quines han sigut les causes de l'assolament sobtat a la urbanització de la Font Nova de Peníscola i apunten com a clau el tipus de construcció.

Alberto Rubio, director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència energètica, ha explicat en À Punt que es tracta "d'una edificació feta amb murs de càrrega paral·lels que després es lliguen horitzontalment amb uns forjats amb revoltons de manera que és tot una estructura que si en algun punt falla pot fàcilment col·lapsar" 

Tant diferents arquitectes de la zona com de l'Escola d'Arquitectura insistixen que per prudència no es pot apuntar ja una causa definitiva, però sí que veuen clar que les fortes pluges que van caure la nit de dimarts poden haver influït en l'afonament. Es van registrar 74 litres per metre quadrat, però el més significatiu és la intensitat, considerada torrencial. En una hora es van arreplegar 60 litres, i hi va haver un moment de fortíssima pluja, en què van caure 20,8 litres en només deu minuts.

L'edifici està construint en una pendent

A això cal afegir l'important pendent on està construït, tal i com ha explicat Samuel Cornelles, arquitecte de l’estudi de Peníscola Mi Arquitecto. La urbanització està construïda a un costat i l'altre del barranc de la Rabosera, un fet que fa pensar que és una zona on s'hauria acumulat, a més, l'aigua caiguda més amunt. L'edifici està ubicat a la urbanització Font Nova, al límit del Parc Natural de la Serra d'Irta i a prop de la mar. El bloc de vivendes està a l’avinguda Mas del Senyor i tenia poc més de 30 anys.

Al costat de la construcció que ha caigut estaven construint nous edificis. Per tant, també podrien haver afectat obres noves que estan fent-se prop, però des de l'Institut de Ciència i Tecnologia del Formigó, ens fan notar que són factors que podrien haver accelerat problemes anteriors de l'edifici, tal i indica José Miguel Adam.

A la primera investigació que ara està en marxa per tal de saber per què s'ha produït aquest sobtat afonament mortal, en seguirà una altra per a analitzar de quina manera pot afectar els edificis dels voltants i si cal prendre mesures per tal d'evitar noves desgràcies.

També et pot interessar

stats