L'edifici assolat tenia 30 anys i va col·lapsar "bastant ràpid"

La Generalitat detalla que l'edifici, de principis dels 90, és una construcció basada en murs de càrrega paral·lels, un dels quals ha col·lapsat i ha arrossegat els forjats, que han espentat la resta de murs

Una imatge de l'edifici que s'ha assolat
Una imatge de l'edifici que s'ha assolat / 112 GVA

L'edifici de tres plantes que s'ha afonat en una urbanització de Peníscola (Baix Maestrat) i ha deixat de moment una persona morta, una ferida i una desapareguda, tenia 30 anys i va col·lapsar "bastant ràpid", com si fora "un dòmino". Així ho ha indicat el director general de Qualitat i Rehabilitació de la Conselleria d'Habitatge, Alberto Rubio, qui coordina l'equip d'aquest departament de la Generalitat que s'ha desplaçat a Peníscola per a revisar l'estat dels 18 habitatges de l'edifici que han col·lapsat i de les de la resta de la urbanització Font Nova. La urbanització té 55 vivendes, de les quals 18 s'han assolat.

Rubio ha assenyalat que es tracta d'un edifici el projecte del qual data de finals dels anys 80 i es va alçar a principis dels 90, amb una construcció basada en murs de càrrega paral·lels, un dels quals ha col·lapsat i ha arrossegat els forjats que, al seu torn, han espentat la resta de murs, "com una espècie de dòmino". La resta de murs de la planta baixa de l'edifici va caure "en cascada", la qual cosa va fer que les altres plantes s'esfondraren, un procés "molt ràpid" que en tot cas va estar precedit de l'aparició d'una sèrie de sorolls i de clevills que va fer que molts veïns isqueren pel seu propi peu.

"El que ha ocorregut és que, per alguna raó encara per determinar, un dels murs ha perdut solidesa, probablement perquè han cedit els fonaments, encara que això no se sabrà fins que no es desenrune", ha relatat Rubio, qui ha insistit que aquestes estructures que no són de formigó armat, sinó "molt articulades i bastant més flexibles", col·lapsen "molt ràpidament".

Un veí de la zona, José Mora, que viu des de fa 19 anys en un edifici a poca distància del que s'ha afonat, ha explicat que ahir van sentir "un soroll molt gran i després la pols ha vingut com si fora l'11S a Nova York". I ha afegit que amb un altre veí van córrer fins a la zona afectada i van cridar buscant alguna persona, sense rebre cap resposta. "I als cinc minuts va caure la segona part de l'edifici", ha afegit. 

José ha dit també que les obres de l'edifici que hi ha al costat del que s'ha afonat estan parades des de fa 12 anys. També ha comentat que quan es feren aquestes obres el soroll era gran i que tremolava tot.  

També et pot interessar

stats