Hi ha temps per a salvar el “mig planeta” que queda, però si fem els deures: el missatge dels Jaume I en el Dia de la Terra

Destaquen que estem davant la sexta extinció massiva on, una única espècie, la humana, està fent desaparèixer la resta i alterant el funcionament de la terra

Les espècies invasores o la sobreexplotació dels recursos són algunes de les amenaces que posen en perill la mermada biodiversitat que queda en el planeta
Les espècies invasores o la sobreexplotació dels recursos són algunes de les amenaces que posen en perill la minvada biodiversitat que queda en el planeta / À Punt NTC

Estem a temps de salvar "mig planeta", el "mig" que ha deixat l’acció humana, però cal fer els deures per a frenar el procés de deteriorament. És el missatge unànime dels guardonats amb el premi Rei Jaume I que es van reunir divendres a València amb motiu del dia mundial de la Terra. Els experts en medi ambient han posat el focus en el canvi climàtic.

La cara i la creu d’aquest procés que segons mantenen encara és reversible, la tenim en els últims temporals de pluja que s’han registrat al territori. D’una banda, han envellit molt els paratges naturals, però també han agreujat la situació d'altres espais amenaçats com a part de platja de Dénia (Marina Alta) o la de Tavernes de la Valldigna (Safor).

Els cinc premis Jaume I han llançat un missatge que és unànime: el planeta no suporta l'actual acció de l'home i el ritme de degradació ambiental actual, està qüestionant-se el benestar de la joventut i de les futures generacions.

Sobreexplotació de recursos i espècies invasores

Les espècies invasores, la sobreexplotació de recursos, la pèrdua d’hàbitats o la contaminació dels ecosistemes són només algunes de les causes que estan contribuint a accelerar el canvi climàtic, com adverteix Anna Maria Traveset, professora d’Investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques i integrant de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats.

Des del seu punt de vista, totes aquestes circumstàncies configuren un “còctel explosiu” per a alterar “immensament” el planeta. En aquest sentit, Traveset afirma que a hores d’ara “estem entrant ja en la sexta extinció massiva, en què moltes espècies, en alguns llocs molt més de la meitat de les que hi havia, estan desapareixent”, advertia Traveset.

A més, la científica apunta que estem en una situació en què “una sola espècie, la humana, està alterant totalment el funcionament de la terra”. Per això, feia una crida a “actuar ràpidament” i “actuar tots”, cadascú des del seu àmbit per a frenar la degradació del planeta.  

El dia de la Terra té una part amarga, perquè no està en bon estat, però també una dolça, la de la biovidersitat que encara ens queda Fernando Valladares - Científic del CSIC i professor de la Universitat Rey Juan Carlos

Fernando Valladares, científic del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i professor de la Universitat Rey Juan Carlos, assenyalava, coincidint amb el Dia de la Terra, que l’estat actual del planeta té “una part amarga, perquè la terra no està en bon estat”, però també “una part dolça, la de la biodiversitat que encara ens queda”.

En aquest sentit, el científic del CSIC apuntava que queda “mitja terra en bon estat, part que ben gestionada ens dona per a alimentar-nos o fer-nos feliços, però complint amb els requeriments”.

Un d’aquests requeriments és la reducció de les emissions de CO₂ en un 45% abans de 2030 i limitar a 1,5 graus el calfament global, en compliment de l'Acord de París de 2015. La crisi, la guerra d'Ucraïna i l'alta dependència de combustibles fòssils, dificulta encara més aquest objectiu.

Un milió d'espècies, en perill d'extinció

Un milió d'espècies de plantes i animals, dels 8 milions existents, estan en perill d'extinció. I atenció perquè mars tancats, com el Mediterrani, encara es veuen més afectats pel calfament global, com assenyalava Anna Traveset.

Aquests canvis en l'ecosistema provoquen sequera, destrucció de cultius i més pobresa. Hi ha 1.300 milions de persones sense recursos al món i 700 milions passen fam. Aquest divendres és, sens dubte, un dia per a preguntar-nos, què podem fer per cuidar la terra.

També et pot interessar

stats